Peugeot на загуба с 819 млн. евро

Негативният резултат за полугодието беше отчетен въпреки съкращенията на разходите с 1.5 млрд. евро

6770 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Втората най-голяма компания за производство на автомобили в Европа - SA Peugeot Citroen регистрира 819 млн. евро загуба през първото полугодие на годината. Негативният резултат идва, въпреки че за същия период компанията е съкратила разходите си с 1.5 млрд. евро. за същия период на 2011 г. автомобилният производител беше на печалба от 806 млн. евро.

Заради кризата и свитото потребление във Франция, преди две седмици компанията обяви, че затваря едната си фабрика в страната а служителите в другата ще бъдат намалени. Заради тези мерки бяха обявени съкращения на още 8 хил. служители, като общият брой на съкратените работници през тази година ще достигне 14 хил. души.

Френското правителство, начело с президентът Франсоа Оланд се противопоставиха на тази мярка. Президентът заяви категорично, че няма да "толерира" подобни действия. Днес управляващите представиха план за подпомагане на автомобилния сектор в страната. Според информацията секторът ще бъде подпомогнат с едва 662 млн. евро, което е по-малко от обявената от Peugeot загубата.

Компанията, чиито инсталации работят при 76% от капацитета си, страда отчасти поради обвързаността на бизнеса си със страни, силно засегнати от кризата в еврозоната. "Дълбочината и устойчивостта на кризата се отразиха на операциите ни в Европа и това налага започването на реорганизация", коментира главният изпълнителен директор на Peugeot Филип Варен.

"Ясно разбирам колко труден е този преход за голям брой от служителите ни", допълни той. Автомобилният производител намали дълга си от 1 млрд. евро от края на миналата година, но все още има да изплаща заеми в размер на 2.4 млрд. евро.

Днес обаче международната кредитна агенция Fitch Ratings понижи оценката пред дългосрочния дълг на Peugeot от "BB+" на "BB". Компанията вече е две нива под границата определяща рейтинга й като "инвестиционен", което затруднява самофинансирането й от пазарите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg