Планът на ЕЦБ за покупка на дълг буксува

Два месеца след като обяви програмата си за неограничено придобиване на ДЦК, централната банка не е изкупила и една облигация

Близо 2 месеца след като  Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви плана си за неограничено изкупуване на облигации все още няма нито една сделка, а дори липсват и желаещи да се включат в подобно операция, пише в свой анализ FT.

Още при обявяването на плана за основен кандидат да се възползва от програмата беше нарочена Испания.  Въпреки че нейните разходи за обслужването на публичен дълг останаха високи, макара и след спад при обявяването на програмата, страната така и не се реши да се възползва. Именно запазването на лихвите без да се покачват обаче е големият плюс за ЕЦБ. Изглежда така сякаш банката отказа спекулантите от помпане на лихвата по дълга по основните проблемни държави без да се е налагало да похарчи нито един евроцент.

Откакто обяви плановете си за прилагане на изкупуването на облигации председателят на ЕЦБ Марио Драги не престава да потвърждава готовност да стартира схемата, но категорично отказва да коментира какви биха били нивата на доходност на държавните ценни книжа, достигането на които ще предизвика намесата на централната банка на пазара.  

Тази стратегия може и да изглежда временно печеливша, но тя крие поредица от рискове. Сред тях е възможността от силен ръст на лихвите по облигациите, което ще доведе до критични ситуации за застрашените страни.

Този риск подхранва опасенията, че ЕЦБ едва ли ще успее още дълго да удържа напора на пазарите само с думи и ще и се наложи да излезе да купува, което значи завъртане на машината за пари

Коментари: 0