Планът на Путин може да отложи новите санкции

Стратегията на президента на Русия е да убеди Киев, че трябва да преговаря, вместо да води сражения, и да подсили идеята, че крайният изходи зависи от Москва

The New York Times:

Планът на Путин може да отложи новите санкции

Планът на руския президент Владимир Путин за Украйна може да отложи новия пакет от санкции на Запада срещу Москва, пише американският вестник The New York Times, цитиран от "Фокус". Мирният план на Путин, кратко изложен от него по време на полет в самолет над Сибир, внесе суматоха в дипломатическите кръгове и предостави на Запада предлог да отложи въвеждането на наказателни мерки, които биха нанесли вреда на европейската икономика, намираща се на ръба на рецесията, отбелязва изданието.

Анализатори смятат, че стратегията на Путин е да убеди Киев, че трябва да преговаря, вместо да води сражения, и да подсили идеята, че крайният изходи зависи от Москва. „Русия иска да покаже, че управлява това, което се случва”, каза Фьодор Люкянов, редактор на руско списание за външна политика. „За Русия е важно да разубеди Украйна, че може да удържи победа с военни действия и да я убеди приеме сепаратистките лидери като партньори в преговорите”, каза още той.

Планът на Путин изглежда обаче дава по-малко отговори от въпросите, които буди. Първо - няма механизъм за реализирането му. Второ - само часове по-рано, неговият говорител повтори руската позиция, остро критикувана като неправдоподобна, че Москва не може да преговаря за прекратяване на огъня, тъй като тя не е страна в конфликта.

Според автора на статията, планът на руския лидер за стабилизиране на ситуацията в Украйна може да „получи подкрепата” на части от мирното население. Много от украинците, ужасени от растящия брой на жертвите, надхвърлящ 2600 души и разтревожени от икономическия ефект на конфликта върху страната, която вече е на ръба на банкрута, искат край на насилието. Зимата приближава и конфронтацията с Русия заради газовите доставки изглежда няма да бъде разрешена, докато бушуват сраженията в Изтока, пише изданието.

Коментари: 0