Плевнелиев: БСП се опитва да отнеме демократичните ми права

Повод за думите на президента е реакцията на левицата, че той е президент на олигархията, след като сезира Конституционния съд (КС) за таксата за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от 20%

72 ~ 1 мин. четене

БСП се опитва да отнеме демократичните права на държавния глава. Това каза президентът Росен Плевнелиев по повод реакцията на левицата, че той е президент на олигархията, след като сезира Конституционния съд (КС) за таксата за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от 20%.

"Какъв в проблемът? Прави се опит да се отнемат мои демократични права. Активизира се пропагандната машина с цел да се противопостави на елементарното демократично право на президента да попита КС за нещо. Надявам се КС да вземе своето мъдро решение", заяви Плевнелиев в Китай, цитиран от "24 часа".

„От БСП трябва да са ми благодарни, че съм президент на добрия и прозрачния бизнес климат в България и за това, че се боря да има елементарна откритост и прозрачност в действията на българската администрация и държава, когато става въпрос за подкрепа на инвестициите.

Защото истината е, че няма как да мотивираме чуждестранните инвеститори да работят в България, когато от днес за утре, под масата и без никаква обосновка ние променяме такси. Но истината е, че от БСП трябва да се замислят какво се прави за демокрацията и надграждането на демократичните институции в България, с оглед на най елементарното конституционно право на държавния глава да попита - най-висшата държавна институция - Конституционния съд", каза още той.

Коментари: 0