Йената нагоре след слабите данни за заетостта в САЩ

Златото достигна едномесечен връх, докато акциите в САЩ падаха

128 ~ 4 мин. четене

Доларът падна до най- ниското си ниво за последните 4 седмици спрямо йената в понеделник, след като меките данни за заетостта в САЩ от миналата седмица подкопаха оптимизма относно перспективите пред най- голямата икономика в света.

Слабостта на долара помогна на австралийската валута да достигне едномесечен връх, докато новозеландският долар достигна 8- месечен връх спрямо зелените пари.

Валутата на САЩ падна до най- слабата си точка спрямо йената от 18 декември насам на 102.86 йени, като последно се разменяше на загуба от 1,17% за 103.31 йени. Доларът продължи да пада спрямо йената след като Денис Локхарт, президент на Фед- Атланта, подчерта загрижеността около все още борещият се пазар на труда.

Долар/йена бе една от най- силно представящите се основни двойки през изминалата година и много хедж фондове залагаха, че трендът ще продължи докато Фед намалява програмата си за изкупуване на облигации, докато ЯЦБ продължава да предоставя нови стимули през настоящата година. Но много търговци бяха хванати неподготвени от доклада за заетостта в САЩ през декември, който показа, че са създадени едва 74 000 нови работни места, което е много по- малко от очакваните 196 000. Данните затвърдиха някои очаквания за бързото намаляване на изкупуваното от Фед количество облигации, макар че един лош доклад за заетостта да не е в състояние да възпре Фед от намаляването на месечно изкупуваните облигации, вече възлизащи на 75 млрд. долара.

Възвръщаемостта на 10- годишните правителствени облигации, която бе над 3% в средата на миналата седмица, падна до около 2,83%, достигайки най- ниското си ниво от средата на декември до сега, предоставяйки по- малко подкрепа за долара.

Инвеститорите също така търсят насоки за японските пазари, които бяха затворени в понеделник заради официален празник в страната. Йената, която поскъпна масово спрямо останалите основни валути в понеделник, нарасна също и спрямо еврото, което изгуби 1,19% до 141.14 йени, като преди това докосна дъно на 140.48, което е и най- ниското му ниво за последните 6 седмици.

Единната валута остана без промяна спрямо долара на 1.3667, задържайки се над едномесечното дъно на 1.3548 долара, достигнато в четвъртък.

Обемите бяха високи при австралийския долар, който беше слаб спрямо американския си съименник през последните месеци, след коментарите на председателя на австралийската централна банка, в които той заяви, че предпочита да види местния долар на по- ниски нива. Австралийският долар достигна едномесечен връх на 0.9054, реализирайки печалба от 0,72%. Новозеландският долар докосна 8- седмичен връх на 0.8387, реализирайки печалба от 0,8%.

Канадският долар отново се запъти към най- ниското си ниво за повече от 4 години, след като данни показаха, че работните места в Канада изненадващо са намалели през декември. Канадският долар, който падаше през всяка сесия на миналата седмица спрямо американския си съименник, последно се разменяше за 1.0878 долара. Американският долар се бе изкачил до връх на 1.0944 долара в петък, което е и най- високото му ниво от октомври 2009 до сега.

Златото достигна едномесечен връх, докато акциите в САЩ падаха

Златото се изкачи до едномесечен връх в понеделник, след като пресните загуби на американските акции предизвикаха търсене на благородния метал в ролята му на безопасно убежище и продължиха възхода на кюлчетата от предишната сесия, който бе подкрепен от слабите данни за заетостта в САЩ.

Металът записа трети пореден ден на ръст и ускори печалбите, докато индексът S&P 500 падаше с почти 1%, а инвеститорите очакваха данните за печалбите на фирмите. Анализатори споделиха, че 4%-ят ръст на златото досега на годишна база е бил подкрепен от спад в цените на акциите в началото на годината, който се явява в резултат на рекордното им покачване през миналата година.

Спот цените спечелиха 0,5% до 1253.00 долара за тройунция, като преди това достигнаха едномесечен връх на 1254.50.

В петък златото поскъпна с 1,5%, след като разочароващите данни за заетостта в САЩ разбъркаха спекулациите, че Фед ще предприеме постепенен подход при намаляването на изкупуването на облигации тази година.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поскъпнаха с 4.20 долара до 1251.10 долара за тройунция, което е най- високото затваряне на контрактите от 11 декември до сега. Обемът на търговията бе около 40% под 250- дневната пълзяща средна.

Кюлчетата до голяма степен се отърсиха от ранните загуби, произтичащи от прогнозата на американската инвестиционна банка Голадман Сакс за цената на златото в края на годината, която според тях ще се спре на около 1050 долара за тройунция, което би означавало загуба за ценния метал от 15% спрямо сегашните нива.

Данни от Китайската асоциация за златото в понеделник показаха, че производството на злато в Китай е нараснало със 7% спрямо година по- рано и е достигнало 392.141 тона през първите 11 месеца на 2013.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0