Плевнелиев: Решение за „Белене“ - само след референдум

Според президента на България събраните от БСП подписи са валидни и незачитането им е удар по демокрацията

112 ~ 1 мин. четене

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене". Това каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на новата учебна година в Технически университет в София.

Държавният глава уточни, че като президент и инженер винаги търси логиката и смисъла, и си задава елементарни въпроси. "Например - имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно - трябва да направим референдум. Иначе - ще нанесем удар по демокрацията в България", уточни той.

Според него практически вече сме в процедура по референдум. "Защо тогава в парламента ще се преговаря с появил се наскоро фонд, който не е стратегически инвеститор", запита Плевнелиев.

'Правителството правилно поставя куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор, без никакъв опит в ядрената енергетика. Моето мнение е, че парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум. Трябва да се съобразим с хората - те искат референдум", каза президентът.

Подкрепи Economic.bg