Плевнелиев: София и Париж споделят обща визия

След среща с Франсоа Оланд българският президент обяви, че очаква френските инвестиции у нас да се удвоят

Снимка: БГНЕС

96 ~ 2 мин. четене

Договорка за повече френски инвестиции в България, подкрепа за Шенген и за нов мандат на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО. Това бяха най-важните точки, по които президентите на България Росен Плевнелиев и на Франция Франсоа Оланд постигнаха съгласие при срещата им тази вечер.

Българският държавен глава е на посещение в Париж по повод отбелязването от ЮНЕСКО на Международния ден на Холокоста.

Разговорът си с президента на Франция българският държавен глава определи като "много конструктивен и приятелски" и подчерта, че София и Париж споделят обща визия и общи разбирания и в европейската, и в регионалната политика.

От думите на Плевнелиев стана ясно, че Франсоа Оланд е подкрепил Ирина Бокова за втори мандат за генерален директор на ЮНЕСКО. Получихме подкрепа за Шенген, каза още Плевнелиев, цитиран от БНР.

Президентът съобщи, че очаква сериозен ръст на френски инвестиции у нас. "Ако досега, за 23 години, сме имали около 1 млрд. френски инвестиции, предполагам, че през следващите четири до пет години ще направим отново милиард. Това означава, че вече сме 4-5 пъти по-ефективни и бързи, потенциалът е сериозен", посочи държавният глава.

Пред Франсоа Оланд той е изразил категоричната подкрепа на България за операцията в Мали, както и благодарност за подкрепата на Франция при атентата край Бургас. И днес, държавният глава отново е казал, че България няма да посочи страна или организация извършител, докато не разполага с категорични доказателства.

“България е стратегически партньор на Франция и ние високо ценим постигнатото от страната през последните 15 години”, отбеляза президентът Оланд, цитиран от прессекретариата на българския държавен глава. Той изтъкнал, че освен отличните двустранни отношения България и Франция имат много добро сътрудничество и при решаването на въпросите от дневния ред на ЕС.

“Особено значение има това партньорство по отношение на бюджетната рамка на Съюза”, подчерта Франсоа Оланд. Българският президент му благодари за последователната позиция на Франция за запазването на потенциала на Кохезионната политика като фактор за икономически растеж.

Президентът Плевнелиев съобщи още, че е поканил президента Оланд да посети България.

Подкрепи Economic.bg