Плевнелиев гласува за европейска България без зависимости (обновена)

Президентът смята, че дебатът преди изборите за Европейския парламент можеше и да по-активен

Автор: Economic.bg

Президентът Росен Плевнелиев упражни правото си на глас на евроизборите точно около 10:35 часа тази сутрин. Държавният глава бе във видимо добро настроение, забавляваше с фотографите, докато позираше с бюлетината си пред урната. 

На излизанеот избирателната секция държавният глава спря пред журналисти за няколко минути, за да отговори за какво гласува. „Европейският съюз е символ на мир, на демокрация и на човешко развитие и свободи. Той гарантира всичко това, към което българските граждани се стремят – върховенство на закона, а не на връзките и зависимостите”, коментира Плевнелиев. 

Росен Плевнелиев спомена и че българските граждани до един трябва да се чувстват европейци, а не страната да е на „олигарси“ и „хора с връзки“. Държавният глава подчерта, че ЕС е „нашето семейство, бъдеще, заветът на нашите възрожденци и будители”. Гласът на всеки един е важен, нека всеки отиде до урните и гласува, призова президентът Плевнелиев.

„Трябва да си даваме сметка, че България винаги е била слаба, когато е била изолирана. Шанс за нас е днес да имаме силно, достойно представителство в Брюксел и същевременно нашите народни представители и нашите европейски представители в един глас да отстояват, както вътрешнопартийни приоритети, така и стратегически протект за България”, допълни Плевнелиев.

Според президента предизборният дебат можеше да е и по-активен. „Лично аз съжалявам, можеше и дебатът да бъде по-дълбок, по-добър. Можеше да дебатираме по теми, които не се чуха – какво е мнението на политическите партии за банковия съюз, за енергийния съюз“, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава смята, че трябваше да има дебат и за много други от големите европейски проекти. „Кога ще влезем в еврозоната, но въпреки това, аз все пак, мога откровено пред всички вас да кажа, че все пак, тази кампания можеше да бъде и по-мръсна, можеше да бъде и по-негативна и като, че ли аз като един заклет оптимист вярвам, че тя е добър знак, че партиите се отнесоха отговорно и това да мотивира нашите граждани, за да гласуват. Заслужаваха да получат повече информация, да чуят ясно позициите по много теми от европейския дневен ред, но въпреки това можеше и да е по-зле”, обобщи държавният глава.

Коментари: 0