Плевнелиев готви бивш образователен министър за служебен премиер

Кабинетът „Орешарски“ ще връчи днес оставката си, но ще има поне още три заседания

Плевнелиев готви бивш образователен министър за служебен премиер

Снимка: БГНЕС

240 ~ 2 мин. четене

С наближаването на деня, в който правителството на Пламен Орешарски ще подаде оставка, логично се появиха и различни версии за състава на служебното правителство на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава е разговарял за премиерския пост с представител на научните среди, който е компромисна личност. Като най-близък до това описание се смята председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, съобщава в.”Сега” в днешния си брой.

Като бивш министър на образованието в правителството на ГЕРБ неговото име се обсъждаше и за служебен министър. По неофициална информация обаче през последните дни все по-сериозно се говори, че служебен образователен министър ще бъде секретарят на президента за наука и здравеопазване Анна-Мари Виламовска. Причината за това са именно разговорите с Воденичаров да поеме поста на служебен премиер.

Имената на бъдещите служебни министри трябва да станат ясни до 6 август, когато ще се състои предаването на властта. Засега за служебен вътрешен министър се спряга Димитър Георгиев, бивш зам. вътрешен министър в правителството на ГЕРБ. Фаворит за здравен министър е бившият началник на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев вероятно ще поеме военното ведомство. Преди да стане депутат, той беше зам.-началник на отбраната. Най-обсъжданото име за външен министър е това на посланика ни във Великобритания Константин Димитров. В момента той е в отпуск. Димитров е бил зам.-министър на външните работи и посланик в НАТО. Финансов министър почти сигурно ще бъде подуправителят на БНБ Калин Христов, който заемаше същия пост и в предишното служебно правителство на Плевнелиев. Държавният глава със сигурност отново ще разчита на дясната си ръка Екатерина Захариева за служебен регионален министър и вицепремиер, допълва в. „Сега”.

Днес или най-късно в четвъртък се очаква премиерът Пламен Орешарски да депозира оставката на правителството в Народното събрание.

Подкрепи Economic.bg