Плоският данък създавал непоносимо социално неравенство

Доходите отиват само в една определена част от населението, смята икономистът проф. Боян Дуранкев

244 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България има твърдо данъчно облагане и то влияе крайно отрицателно върху социалната структура на населението и създава едно непоносимо социално неравенство. Това каза икономистът проф. Боян Дуранкев през "Фокус". Според него негативната тенденция се задълбочава през последните години от управляващата в момента партия.

"Плоския данък е уникално явление. Въпреки това сме свидетели на печалния факт, че не от Великобритания идват в България, а обратно където максималната ставка е 50%", каза икономистът. По неговите думи общите данъци в България са над 27% от годишните доходи, а в ЕС са около 38%.

"България има нетрадиционно за ЕС данъчно облагане. В останалите държави по-богатите плащат по-високи данъци, а по-бедните даже не плащат и има семейно подоходно облагане, докато в България има твърдо данъчно облагане - 10%. То влияе крайно отрицателно върху социалната структура на населението и създава едно непоносимо социално неравенство, което за съжаление беше задълбочено през последните години от управляващата в момента партия", каза проф. Дуранкев.

Той обясни, че дори да има 2.3% икономически ръст в България, в крайна сметка доходите отиват само в една определена част от населението. По думите му тази неевропейска тенденция в данъчното облагане на България със сигурност ще бъде променена, ако не с вътрешен натиск, то с натиск от ЕС по линия на така нареченото хармонизиране на данъчното облагане. "При 10% данъчното облагане не се наблюдава нито осветляване докрай на икономиката, нито пък приток на чуждестранни инвеститори", аргументира се професор Дуранкев.

Подкрепи Economic.bg