Пловдивски фирми предложиха работа на 400 души от ВМЗ

Над 200 работодатели от областта са заявили, че имат свободни позиции, подходящи за оръжейниците

Снимка: БГНЕС

168 ~ 1 мин. четене

След анкета между 225 работодатели в Пловдивска област, са били обявени 400 свободни работни места, които могат да бъдат заети от съкратените служители на ВМЗ-Сопот. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов след среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, икономическия министър Делян Добрев и представители на синдикатите.

Все още не е ясно колко служители на оръжейния завод ще останат без работа. Най-вероятно част от хората ще преминат и на 4-часов работен ден, каза днес Младенов.

"Не говорим за точна цифра, няма да се уточни утре, да стане ясна точна цифра, нито пък утре ще бъдат пренасочени определен брой хора. Просто започваме с този процес още от утре",

Икономическият министър Делян Добрев обяви, че от утре започва да се работи по възможностите за пренасочване на работници в други предприятия. Бюрото по труда трябва да представи на профсъюзите списък със заявки, компании и длъжности, за да може работниците да бъдат пренасочени.

Добрев също уточни, че все още не е ясно колко хора ще бъдат съкратени. "Не говорим за точна цифра, няма да се уточни утре, да стане ясна точна цифра, нито пък утре ще бъдат пренасочени определен брой хора. Просто започваме с този процес още от утре", коментира Делян Добрев, цитиран от БНР.

Подкрепи Economic.bg