По-малко опасни стоки в Европа

В над половината докладвани случаи става дума за китайско прозиводство

6384 ~ 2 мин. четене

2011 бе изключително добра година за защитата на потребителите в Европа, гласи изводът на еврокомисаря Джон Дали, натоварен с опазването на здравето и защитата на потребителските права на европейските граждани.

Европейската система за ранно предупреждение при откриването на опасни стоки РАПЕКС е изпълнила предназначението си - отправила е 1 800 сигнала до националните служби за защита на потребителите. В резултат на това от пазара са били иззети облекла, играчки, автомобили, електроуреди и козметика, но сигналите са значително по-малко, отколкото през 2010-та, когато са били 2 250, съобщава Дойче веле.

За по-малкия брой тревожни сигнали може да има две обяснения. От една страна очевидно на европейския пазар вече има по-малко опасни стоки. От друга обаче спадът може да произтича от обстоятелството, че властите и гражданите са станали по-малко внимателни.

Поради това Моник Гойен, директорка на Европейската организация на потребителите, предупреждава да не се изпада в самоуспокоение. Тя не изключва вероятността в много от държавите-членки на Общността защитата на потребителите да е засегната от мерките за икономии. "Надяваме се, че спадът на тревожните сигнали не е резултат от намаляване на контрола от страна на държавите под бюджетен натиск", казва Гойен.

Еврокомисарят Дали е убеден, че националните агенции вече използват по-пълноценно РАПЕКС, както и че качеството и оползотворяването на сигналите се е подобрило. По-ефективно е станало и сътрудничеството с митническите власти, успяващи да задържат опасните стоки още на границата.

В повечето докладвани случаи на вредни стоки (над 50 процента) става дума за китайско производство. Което произтича най-вече от това, че при електроуредите и играчките Китай държи най-големия пазарен дял в Европа. Дали обаче изрично хвали по-доброто сътрудничество с китайците, тъй като в броя на случаите с опасни китайски стоки се наблюдава спад. Освен това Китай все повече залага на своя вътрешен пазар, а междувременно и самите китайци започват да държат на по-качествените стоки. "Това е добре и за нас", заключава Дали.

При това "черните овце" съвсем не са само извън Европа - и в Европейския съюз има фирми, които се опитват да заобиколят европейските стандарти за сигурност. Идентифицираните като опасни стоки от Европа са една пета от цялото количество, а сред престъпилите правилата фирми има и 43 германски.

Подкрепи Economic.bg