По-малко приходи за българската IT индустрия

Данните са от балансите на 150 технологични компании

Приходите на технологичната индустрия в България са намалели със 7% (в евро) през 2011 г., в сравнение с предходната година. Това сочат данните от нов анализ на CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co, цитирани от Cross. Спадът е за трета поредна година.

Данните на CBN се базират на публикуваните баланси на 150 технологични компании с общ приход, формиращ над 60% от оборота в индустрията, която обхваща 10 сектора в областта на ИКТ. 2 от тях са експортно ориентирани и 8 са фокусирани към вътрешния пазар.

Драматично е положението при печалбата на бизнеса. Много вероятно е 2011 г. да запише 12-годишен рекорд в това отношение, сочат предварителните данни на CBN.

Добрата новина е при работните места. На фона на ежеседмични анонси за съкращения в световните технологични гиганти, у нас работните места са нараснали с над 15% през 2011 г., което прави технологичната индустрия една от малкото в страната дърпащи пазара на труда нагоре. Окончателните резултати от изследването на CBN ще бъдат готови през октомври 2012 г.

Коментари: 0