Почистват природните паркове

Кампанията се организира от Globul и WWF

За четвърта поредна година GLOBUL и международната природозащитна организация WWF организират съвместната си кампания за опазване и почистване на дивата природа в България – „Национален ден на природните паркове”.

Тази година инициативата ще се проведе на 9 юни, събота, в 11-те български природни парка- „Витоша”, „Рилски манастир”, „Златни пясъци”, „Врачански Балкан”, „Русенски Лом”, „Странджа”, „Шуменско плато”, „Българка” край Габрово, „Сините камъни” край Сливен, „Персина” край Белене и „Беласица”. Очаква се за пореден 5 хил. доброволци от цялата страна да се включат в почистването на туристическите маршрути, обновяването на маркировката и местата за отдих, поставянето и възстановяването на информационни табели и изграждането на беседки в природните паркове. Благодарение на партньорството на ЕКОПАК, за първи път тази година в парковете „Витоша”, „Врачански балкан” и „Русенски Лом” е организирано и разделно събиране на пластмасови отпадъци.

Организаторите от WWF и GLOBUL ще осигурят всички необходими принадлежности за почистване (найлонови ръкавици и чували), а на някои места е осигурен и транспорт за желаещите да се включат. След приключване на почистването, всички доброволци по места участват в томбола с различни награди - тениски, значки и еко чанти от рециклиран винил, използван при миналогодишната рекламна кампания на инициативата.

На сайта www.globulgreen.bg всички желаещите да се включат в почистването могат да се запишат като доброволци, както и да получат подробна информация за сборните пунктове и начални часове на инициативата във всеки парк.

„Освен да опази дивата природа в България, инициативата има за цел също така да възпитава и насърчава отговорното отношение към природата. Устойчивото поведение на посетителите в природните паркове е изключително важно, тъй като те са защитени територии и в тях няма система за организирано събиране на отпадъците. Затова и мотото на тазгодишната комуникационна кампания е: Запази оригинала! Природата е произведение, което трябва да остане непокътнато!”, заяви г-н Ясен Гуев, Директор „Корпоративна политика” в GLOBUL по време на прес-конференция, която се състоя днес в София.

Участие в събитието взеха също програмният ръководител на WWF България Веселина Кавръкова, координаторът „Комуникации” на WWF България Константин Иванов и посланиците на кампанията – певицата и актриса Деси Тенекеджиева, актьорът Валери Йорданов и телевизионните водещи Стефан Щерев и Галина Щърбева.

GLOBUL подкрепя инициативата „Национален ден на природните паркове” в рамките на своята дългосрочна стратегия за екологична устойчивост GLOBUL Green. Тя представлява съвкупност от инициативи в три основни направления - отговорна употреба на енергия, ресурси и материали, развитие и предлагане на устойчиви продукти и услуги, и публични партньорства при реализиране на проекти за опазване на околната среда.

Коментари: 0