Почивките поскъпват с 10-20%

Застраховка "Професионална отговорност" вдига цените на ваканциите

С 10-20% може да поскъпнат почивките и екскурзиите, ако влезе в сила предложението застрахователите да гарантират безоблачната ни ваканция в чужбина.

След случая с изоставените туристи в Турция от компанията "Он травел" икономическият министър Делян Добрев обяви за подготвяни законодателни промени. Според тях към всеки договор с клиент туроператорите и агентите вече ще трябва да прилагат и копие от застраховката си "професионална отговорност". Така, ако хотелиери, които посрещат родни групи в чужбина, не са получили пари за престоя на българите от партньора си у нас, няма да искат от хората да платят ваканцията си повторно, а ще препращат исковете си към застрахователната компания.

Предложението обаче среща отпор и от двата засегнати бранша - туроператори и застрахователни компании, научи "Стандарт". Според организаторите на пътувания пакетите ще се оскъпят, защото полиците ще поскъпнат заради по-големият риск. В същото време представители на бранша са категорични, че това няма да даде по-голяма сигурност на клиентите. Застрахователите пък се дърпат, защото се притесняват, че така топката остава в тяхното поле и ще носят цялата отговорност. "Такова нещо няма как да мине през парламента. А и в такъв случай в какво ще се превърнат застрахователите? В бюро "справки" ли?", коментира председателят на Съвета на директорите на "Бул Инс" Петрозар Петков. Ако по някаква случайност това все пак стане, ще бъде сезиран Конституционният съд, казва още Петков и допълва, че подобна практика не съществува никъде по света.

В туризма в момента голяма част от компаниите са в затруднено положение и може да се стигне дотам, че застрахователите да отказват да правят полицата "професионална отговорност" при новите условия, за да не загубят пари. Така голяма част от туроператорите ще прекратят дейността си, а по-малката конкуренция ще вдигне цените. Ако пък ни застраховат, но вдигнат полиците, отново тези разходи ще бъдат включени в стойността на ваканцията. Така ще пострадат едновременно клиентите и бизнесът, категорични са туроператори.

Коментари: 0