Погасяваме ипотечни заеми без такса

Лихвите ще се формират от пазарен индекс и надбавка, обясни Румен Гечев

100 ~ 1 мин. четене

Ипотечните заеми ще се приравнят на потребителските и при предсрочното им погасяване няма да се плаща такса. Това гласят промени в няколко закона, подготвени от управляващите, обяви депутатът от БСП Румен Гечев пред bTV. Предвидено е, когато заемът се погасява със собствени средства, да не се плаща никаква такса, а когато това става със заем - такса да се начислява само върху първите 12 вноски - т.е., за първата година на кредита. И то върху главницата за първата година, а не върхе цялата сума на изтегления заем, обясни Гечев. Тази такса ще бъде фиксирана на 1%.

Банките първоначално не се съгласяваха с такава позиция, но след разговори постигнахме висока степен на съгласие, поясни Гечев. Според него законовите промени са в синхрон с европейското законодателство и ще засилят конкуренцията между банките.

Законовите промени няма да определят лихвите. Те ще се формират на пазарен принцип, категоричен бе Гечев. Той обясни, че ще бъде въведена формула, по коят ода се изчислява лихвата. Тя ще се формира от определен пазарен индекс - например EURIBOR, LIBOR или SOFIBOR, които са публични и всеки гражданин може да следи ежедневно. Втората компонента на лихвите ще е фиксирана надбавка, като всяка банка ще я определя сама и ще бъде различна за всяка от кредитните институции, според риска на кандидата и други променливи. 

Ще се въведе и изискване банките да въвеждат такси само срещу реално предлагана услуга, като така може да отпаднат такси от рода на тази за управление на кредита, каза още Румен Гечев.

Коментари: 0