Португалия обяви края на рецесията

Опозицията обвинява дясното правителство, че се хвали предизборно

Автор: Николай Марченко

Дясноцентристкото правителство на Португалия официално обяви за изход на страната от рецесия, информира руската служба на BBC. По този начин Португалия е втора след Ирландия страна от еврозоната, заплашена с фалит през 2009 г. и успяла да възстанови финансовата си независимост.

Лисабон получи гаранции на стойност 78 млрд. евро (106 млрд. долара) от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) срещу осъществяване на болезнени мерки. „Португалия успя да преодолее една от най-лошите кризи в новата история, но предстои още много да се направи. Бюджетната дисциплина ще остане един от нашите редовни ангажименти”, каза премиерът Педру Пасуш Коелю.

Повод за оптимистичното мнение е, че миналата година португалската икономика е отбеляазала ръст в три тримесечия подред, при това с най-бързи темпове в целия ЕС. Станало е благодарение на износа на потребителски стоки, в това число в страните извън Европа, а също така заради успешния телекомуникационен и туристически сектори.

Според опозицията обаче управляващите се хвалят предизборно – както е известно евровотът е насрочен за 25 май. Критиците твърдят, че властите „преувеличават своите постижения”, тъй като за първото тримесечие на 2014 г. икономиката отново е показала отрицателен ръст от -0,7%. Националният дълг пък остава на нива от 127% от БВП, като държавните облигации все още не се котират от международните рейтингови агенции.

Коментари: 0