Поскъпването на тока нямало да повлияе на цените

Според финансовия министър Симеон Дянков увеличението е било необходимо, за да не фалира НЕК

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Още от юли енергийните помощи за социално слабите са повишени с около 40 лв. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия. По неговите думи това ще струва около 11 млн. лв. за тази година, защото те ще са в сила само половин година. "от догодина сумата ще е двойно по-голяма", добави той.

Според финансовия министър увеличението на тока няма да повлияе чак толкова на бизнеса, където цената на тока беше вдигната с 16%. "Има някои енергоемки бизнеси, главно металургията. Всъщност други енергоемки производства, няма кой знае колко", каза Дянков. Той уточни, че техните разходи за електроенергия са около 20% от общите разходи и очаква поскъпването на тяхното производство да е с около 2%.

По повод евентуални спекулации с цената на някои основни продукти от страна на производители Дянков уточни, че в една пазарна среда не може цените да скочат значително. "Има пазар, така че ако някой увеличи, а други не, едва ли ще повлияе. България е сред държавите с най-ниска инфлация в Европейския съюз с около 1.5%. Не очаквам вдигането на цената на тока да повиши инфлацията", добави Дянков.

Той определи вдигането на цената като необходимо, тъй като в противен случай е можело да се стигне до фалит на Националната електрическа компания (НЕК). "Иначе пак трябваше да се взимат заеми, както Румен Овчаров взе голям заем от "БНП Париба", който сега всички плащаме", добави Дянков.

Коментари: 0