Последен опит за решаване на кризата в Гърция

Държавният глава ще се срещне с представители на всички партии в парламента

Гръцкият президент Каролос Папуляс ще се срещне с представители на всички парламентарно избрани партии. Държавният глава има за цел да разреши политическата криза в страната след изборите. Правителство все още не е сформирано и възможността за нов вот става все по-реална.

Президентът връчи последователно мандата на трите най-големи партии, но нито една от тях не успя да направи коалиция. Лидерите на „Нова демокрация”, „Сириза” и ПАСОК са на различно мнение по отношение на подкрепата за политиката на тежки реформи, договорена с европейските партньори в замяна на финансова помощ за спасяване на страната от фалит.

Очаква се Папуляс да се срещне с представители на всяка една партия по отделно. Той ще направи опит да ги обедини, за да се сформира правителство. При неуспех ще се проведат нови избори, които най-вероятно ще бъдат в средата на юни.

Междувременно от Европейската централна банка заплашиха със спиране на финансовата помощ. Ако Атина не се придържа към вече договореното спасително споразумение, то за нея няма да има повече пари, предупреди ръководителят на германската централна банка Йенс Вайдман.

Коментари: 0