Последни сме по иновации в ЕС

Страната, възползваща се в най-голяма степен от иновации е Швеция

4061 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България е последна по иновации в целия Европейски съюз (ЕС). Това показва сравнителен анализ на постиженията в областта на иновациите в Европейския съюз за 2013 г, който е изграден на база на 24 показателя. Сред тях са икономика с висок дял на високотехнологични сектори, бързоразвиващи се иновативни предприятия, голям брой регистрирани патенти и конкурентен износ. В анализа е използван нов показател, който измерва до каква степен иновативните идеи успяват да достигат пазара, осигурявайки по-добри работни места и допринасяйки за конкурентноспособността на Европа. България се нарежда на последно място със значителни индикатори под средните, а след нея са Румъния, Латвия, Полша и Литва.

Страната, възползваща се в най-голяма степен от иновации е Швеция. След нея се нареждат Германия, Дания и Финландия. В сравнение с миналата година, най-голям напредък отбелязват Естония, Литва и Латвия. Последователи в областта на иновациите са Нидерландия, Люксембург, Белгия, Обединено кралство, Австрия, Ирландия, Франция, Словения, Кипър и Естония.

Резултатите от анализа на ЕС показват, че показателите се подобряват от година на година, въпреки икономическата криза, но разликата в нивото на отделните страни в тази област се увеличава. Докато в най-развитите държави в иновативно отношение резултатите са се подобрили, в други не е бил постигнат напредък.

Сравнение с някои страни извън ЕС анализът показва, че Съюзът като цяло се справя добре. Швейцария и Япония безспорно са начело в класацията, но резултатите на ЕС в областта на иновациите са почти равни на резултатите на САЩ, сочат данни на пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Подкрепи Economic.bg