Повече руснаци и по-малко англичани на ски у нас

Курортите вече са готови да приемат туристи с непроменени цени на лифтовете и малко по-скъпи нощувки

Автор: Мария Владимирова

Въпреки пролетните температури навън, зимните курорти вече се готвят за активен ски сезон. Очакванията на бранша са за лек ръст на броя на чуждестранните туристи, а традиционно най-голям интерес към почивките в България се проявява от руснаци.

10% ръст на ранните записвания спрямо същия период през миналата годината,  отчитат туроператорите, представящи България на руския пазар, заяви пред economymagazine, заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. По думите на зам.-министъра курортите вече са готови да приемат туристи, но точни прогнози за успеха на зимния сезон е рано да се правят.

По данни на транспортното министерство България е била посетена от 983 197 чуждестранни туристи в периода декември 2011 г.-март 2012 г. За предстоящия зимен сезон големи очаквания страната ни възлага на двете международни туристически изложения през този месец. От днес започва изложението World Travel Market в Лондон, което ще покаже какъв е интересът към българските курорти от страна на англичаните.

От сега обаче се прогнозира, че броят на британските туристи тази зима ще е по-малък, а обяснението за това е кризата, която ги принудила вече да почиват само един път в годината. В края на месеца ще се проведе и изложение в Москва, от което България очаква положителни новини за зимния туризъм.

Вече се отбелязва ръст на планираните полети от летищата в София и Пловдив, посочи Иво Маринов. С 4% повече са резервираните за зимните месеци чартърни полети на летище София. Въпреки от летище "Пловдив" да обявиха, че досега очакванията им за повече организирани пътувания не се сбъдват, според Иво Маринов там вече се наблюдава 40% ръст на планираните чартърни полети.

Чуждестранните туристи обикновено избират да почиват в Банско, Боровец и Пампорово. А очаквания са най-голям интерес към българските курорти да има от Русия, Украйна, Италия, Испания, Македония и Гърция, заяви Маринов.

От курортите обещават да не изненадат гостите с драстични увеличения. Цените на спортните съоръжения и лифтовете обикновено се обявяват непосредствено преди старта на активния зимен сезон. От Пампорово вече обявиха, че лифт картите в курорта няма да поскъпнат през предстоящия зимен сезон. Очакванията са, че и в останалите курорти цените на ски съоръженията ще останат без промяна от миналата година.

Все още корекции на цените на услугите не са правили и хотелиерите. Заради по-скъпата електроенергия и горива обаче очакванията са, че цените в заведения и хотели ще бъдат увеличени през следващите месеци. От Института за анализи в туризма прогнозират, че увеличението ще бъде отразено в по-ниско категорийната база хотели до 3 звезди. В категорията 4-5 звезди цените най-вероятно ще се задържат.

За да се подобри имиджа на страната ни като туристическа дестинация, от транспортното министерство работят върху проекта за изграждане на бранд „България”. Той включва съставянето на наръчник за българските хотелиери и трябва да даде ясна представа за това кои са основните конкуренти на България в туризма, как се възприема тя от туристите и към кои пазари трябва да се стремим. За следващата година България отделя 8 милиона лева за реклама на страната като туристическа дестинация. Отделно още 20 милиона лева по Оперативна програма „Регионално развитие“ бъдат реализирани под формата на различни проекти.

Коментари: 0