Правим индустриални паркове с Израел

6570 ~ 2 мин. четене

За нас Израел е стратегически търговско-икономически партньор, с който бихме могли да си сътрудничим по-активно в изграждането на индустриални паркове и зони, технологични и логистични центрове, в общи проекти за финансиране чрез инициативата ЕВРИКА - най-голямата европейска платформа за пазарно ориентирана изследователска и развойна дейност в промишлеността. Това заяви пред близо 70 представители на деловите среди от България и Израел заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той участва в работата на съвместен бизнес форум в Тел Авив в рамките на търговска мисия, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

 

Над 90 израелски компании присъстват на българския пазар в секторите информационни технологии, търговия, недвижимо имущество и транспорт. България предлага сътрудничеството си приоритетно във високотехнологичните сектори - производства и услуги със средна и висока добавена стойност (информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг, електротехника и електроника и др.).

 

,,В помощ на бизнес контактите между дветe страни от май 2011 г. МИЕТ изпрати икономически съветник към посолството ни в Израел\'\', подчерта Маринов. Той сподели, че между България и Израел вече действа ново споразумение за икономическо сътрудничество и е създадена смесена икономическа комисия, чиято първа сесия се подготвя. Подписано е двустранно споразумение за сътрудничество в науката и промишлената изследователска дейност, в които Израел е пример с постиженията си, каза още зам.-министър Маринов. Реални са възможностите и за увеличаване на взаимната търговия. България има потенциал за износ към Израел на минерални води, храни, розово масло, трансформатори, пластмаси, мебели и изделия от дърво, химически продукти и др. Двустранният стокообмен е нараснал от 50,6 млн. щ.д. през 2001 г. до 324,9 млн. щ.д. през 2011 г., когато бе отчетен над 46% ръст спрямо 2010 г., подчерта Маринов.

 

ИАНМСП организира търговската мисия от 25 до 29 март 2012 г. по ОП "Конкурентоспособност", на която е бенефициент. Срещите са по процедура за промоционални прояви в страната и чужбина, които насърчават интернационализацията на българските предприятия. В тях се включиха представители на 12 наши малки и средни фирми от информационните и комуникационните технологии, електротехниката и химическата промишленост (производство на торове), както и експерти от около 50 израелски компании. Съорганизатор е Израелският институт за износ и международно сътрудничество, а партньор - Федерацията на израелските търговски камари. Срещите се провеждат съвместно и с Търговско-промишлената палата на Хайфа. Програмата включва и посещение в технологичния парк край града, който е водещ център с този профил в страната.

 

 

 

 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg