Предизвикателства пред Обама - докладите за трудовата заетост

Необходима е безработица над 8.4%, за да разтърси вярата на избирателите в настоящия президент

3599 ~ 3 мин. четене

Президентът Барак Обама преживя много месеци на слаби доклади за заетостта в страната без това да се отрази на рейтинга на одобрението за него и да му коства преднината пред кандидата на републиканците Мит Румни. Това обаче може да се промени днес.

След слабото представяне в сряда вечерта срещу острия Румни при първия президентски дебат, Обама изведнъж изглежда уязвим към лошите новини. Това прави днешния доклад за трудовата заетост през септември потенциална пречка за Обама в надпреварата му за президентството.

Социологическите проучвания сочат, че слабата икономика и високите нива на безработица, 8.1% през август, са основните акценти за избирателите при решението им на кого да дадат гласа си на 6 ноември. Докладите за трудовата заетост и досега бяха следени внимателно, но не повече от днешния и този на 2 ноември, който ще покаже състоянието през октомри.

Републиканците са отчаяни, че серията от слаби доклади не оказа влияние върху кампанията на Обама. В някои месеци Обама използваше президентската си власт за излизането на други новини, които отвлякоха вниманието от месечните доклади, като например когато оповести подкрепата си за гей браковете през май. В други случаи грешки на Румни привлякоха вниманието повече. Тази седмица обаче едни лоши цифри могат да окажат силно негативно влияние срещу действащия президент. По време на дебата в сряда Румни атакува противника си за начина по който борави с икономиката и припомни на избирателите своите собствени постижения като успешен бизнесмен.

Според анализатори е необходимо увеличение на безработицата с три и повече десети, тоест до нива от 8.4% или по-високи, за да бъде наистина разтърсена вярата на избирателите в Обама. Те отбелязват, че спад от две десети, тоест до 7.9%, би бил важен психологичеси плюс. Цифри под 8% определено ще грабнат заглавията. Стойности около сегашните, няма да представляват аргумент за Обама, но вероятно няма и да повлияят на шансовете за преизбиране на демократа.

При оставащи по-малко от 5 седмици до деня на изборите, повечето избиратели вече са решили за кого ще гласуват. При безработица над 8% в продължение на вече 43 месеца, те са си съставили картина и за икономиката.

Безработицата е на 8% доста преди Обама да стане президент през януари 2009. Според анкети повечето американци не го обвиняват за слабата икономика и му имат повече доверие за други проблеми. Те считат, че републиканеца Буш и неговата администрация са по-отговорни за икономическите условия отколкото Обама. Видно е, че икономиката се подобрява, макар и бавно, че БВП нараства, че потребителите намаляват дълговете си, а доверието нараства. Борсовите индекси също се покачват, което е добра новина за почти половината население, което притежава акции директно или посредством инвестиционни фондове. Обама има и късмет при картината за безработицата. Общата в национален план е 8.1%, но тя е доста по-ниска в спорните щати, където Обама и Румни се борят за всеки глас. Айова има 5.5%, Ню Хемпшир 5.7%, Вирджиния 5.9%, Охайо 7.2% и Уисконсин 7.5%.  Дори и да не обръщат внимание на месечните доклади за заетоста, хората в тези оспорвани щати е малко вероятно да са с горчиви впечатления от икономиката на Обама и да искат промяна. 

Ако Обама заглади не много доброто представяне при първия дебат и не го застигне буря при днешния доклад, остава само един шанс за добър или лош резултат от заетостта, който може да засегне изборите. Последният доклад по време на кампанията, този за октомври, ще излезе в петък, 2 ноември, само 4 дни преди деня на изборите.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg