Предричат масови фалити на хлебопроизводители

В София затвори една от най-големите фирми за производство на хляб

Хлебопроизводителите в Бургас се опасяват от затваряне на фурми през зимата. Причината за това са поскъпването на цените на брашното, токът и горивата.

Вече има сигнали за реални фалити в бранша от цялата страна. Една от най-големите фирми за производство на хляб в София наскоро е преустановила работа. Част от малките фурни в морския град също са затворили.

Цените на основната суровина за направата на хляб - брашното, се е повишила с над 50% за изминалата година. Тока и горивата също се повишават, а промяна в цената на хляба няма. За да успеят да се задържат на пазара, много хлебопроизводители са намалили персонала си.

"Хората станаха скъп ресурс на фона на осигуровките и повишението на заплатите. Специално в нашата фирма сме два пъти по-малко хора, отколкото преди две години", каза Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас, цитиран от БНТ.

Заетите в бранша се притесняват да оскъпят продукцията си, защото няма да могат да продават достатъчно количество от нея.

Част от фурните с малък капацитет в бургаско вече са затворили, но прогнозите са за фалити и на по-големите производители, ако цената на брашното не поевтинее.

Коментари: 0