Представиха „умни” технологии в помощ на бизнеса

Телекомът М-тел със специална приемна за иновативни идеи в рамките на събитието

6560 ~ 1 мин. четене

Успешни практики в използването на иновативни технологии, които са в помощ на бизнеса, представя М-Тел днес на конференцията Webit България. Над 1000 представители от различни сфери, които участват в събитието в София, обсъждат влиянието върху бизнеса на новите технологии и социалните медии.

Пред залата за дискусии на конференцията е създадена зона на М-Тел, където представители на Центъра за иновации на телекома и на неговата партньорска програма обсъждат с всички желаещи техните идеи за сътрудничество с Мобилтел.

В рамките на първия ден на Webit дискусиите са с фокус: финанси и банки; търговия с бързооборотни стоки; здравеопазване; автомобилна индустрия.

В панела, посветен на банковия сектор, Мобилтел представя пилотен проект за безконтактни разплащания, базирани на технологията NFC (Near Field Communication), която превръща мобилния телефон в кредитна карта. NFC разплащанията са електронни парични трансакции, подобни на тези с банкови карти. Извършват се със смартфон с NFC чип.

Когато купуват нещо, клиентите доближават своя GSM до терминал, който приема безконтактни плащания и одобряват трансакцията. Не е нужно да носят портфейл, дебитни или кредитни карти, тъй като те ще бъдат свързани с ползвания смартфон с NFC чип. М-Тел работи по пилотния NFC проект с Първа инвестиционна банка.

 

 Подкрепи Economic.bg