Превозвачи от България, Румъния и Македония се обединяват срещу Турция

Турция е отказала да се създаде съвместна комисия, която да проучи проблемите по българо-турската граница, каза Койчо Русев, председател на СОАТ

244 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Трябва да се противопоставим като една сила срещу турските превозвачи. Това каза Койчо Русев, председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) по време на тристранната среща между румънски, български и македонски превозвачи. "Трите държави може да подпишат декларация, с която да се заяви, че трите страни държат да се спазва международното законодателство", добави той.

"Сега е моментът да се предприемат такива действия, защото за първи път турският народ се противопоставя на самозабравилите се ръководители, които в последно време управляват Турция", каза още Русев.

Идеята му беше възприета от представителите на македонската асоциация АМЕРИТ и румънската UNTRR, но те посочиха, че за да се случи това, трябва да се консултират с президентите на асоциациите си. Драган Ивановски от Македония посочи, че същата декларация може да бъде изпратена и до сръбските превозвачи. "Главното, което трябва да подчертаем, е че искаме еднакви условия за всички транспортни оператори и този, който е най-конкурентоспособен, ще си намери мястото на пазара", каза представителят на Румъния Раду Динеску.

"Ако се получи решение от румънска и македонска страна, тези проблеми могат да бъдат отнесени до Международния транспортен форум", според думите на Русев.

На срещата Койчо Русев каза, че Турция е отказала да се създаде съвместна комисия, която да проучи проблемите по българо-турската граница. Той обясни, че основната цел на тази комисия е да разследва работата на границите, да провери проблемите, създавани на българските превозвачи и да направи предложение за решаването на тези проблеми.

"Поискахме, докато не се произнесе комисията, да няма никакви мерки. Но те казаха - не. Освен това казаха, че ще наложат други дори по-строги рестрикции", каза Русев. Той обясни, че българските камиони продължават да се държат с часове на българо-турската граница.

Подкрепи Economic.bg