През 2015 г. се очаква остър недостиг на IT кадри в ЕС

Според доклад на анализаторската компания Empirica близо 900 хил. отворени позиции в IT сектора ще останат незаети в ЕС

Автор: Божидара Иванова

Недостиг на квалифицирани IT специалисти в Европейския съюз (ЕС) се очаква през 2015 г. Това показва нов доклад на Европейската комисия (ЕК), свързан с реализация на стратегията за ИКТ развитие в общността. Според доклада броят на позициите в IT сферата расте със 100 хил. годишно. По данни на анализаторската компания Empirica, през 2015 г. близо 900 хил. отворени позиции ще останат незаети в ЕС.

Търсенето на специалисти започва да изпреварва предлагането, съобщава Евростат. Най-често с недостиг на квалифицирани кадри се сблъскват IT компаниите в Исландия, Люксембург, Австрия и Швеция. Образователната система вече не се справя със задачата да осигури необходимия брой квалифицирани специалисти на IT пазара, сочи докладът на ЕК. Това представлява сериозна заплаха не само в сектора на IT, но и за икономиката като цяло.

С цел преодоляване на пропастта между търсене и предлагане на пазара на труда, ЕС създаде през март тази година  т.н. „велика коалиция”,  от работодатели в IT сектора, които имат задачата да организират програми за повишаване квалификацията на IT служителите. Към момента заявки за участие в коалицията са подали 15 компании, като в скоро време към тях ще се присъединят още 10.

Коментари: 0