Президентът чака какво ще покажат проверките за него

Росен Плевнелиев няма да ходи в анкетната комисия, моли Попова да обясни защо да го прави

Автор: Economic.bg

Президентът потвърди, че срещу него е започната проверка от страна на Софийска градска прокуратура (СГП), за което съобщи снощи bТV.

Първо искам да благодаря на главния прокурор за негова много бърза, ефективна и категорична намеса в рамките на един ден. И, разбира се, с цялото си уважение към институциите, ще очаквам те да направят своите проверки и съответно да излязат с онези изводи, които ще ни покажат фактите и истината за случилото се”, каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава коментира отново и позицията на вицепрезидента Маргарита Попова, че той трябва да се яви пред Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според нея ставало дума за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и за концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и „нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица“.

Президентът Плевнелиев повтори позицията си, че няма да отиде в комисията, защото вярва, че по този начин работи за една правова държава и няма да легитимира на противоконституционни и антидемократични действия. Росен Плевнелиев каза още, че вицепрезидентът трябва „да отговори честно и откровено” защо има друга позиция по този въпрос.

Държавният глава присъства на възпоменателен митинг в с. Пристое по повод навършването на 25 години от началото на мирните протести срещу смяната на имената на българските мюсюлмани. 

Коментари: 0