Президентът на Чехия призова премиера Нечас да подаде оставка

Земан е на мнение, че обвиненията са подкрепени от достатъчно доказателства

72 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Чешкият президент Милош Земан подкрепи идеята премиерът Петър Нечас да се оттегли заради скандала с неговата сътрудничка , обвинена в корупция и злоупотреба с правомощията си, съобщи информационният сайт idnes.cz. След разговор с шефа на полицията и главния прокурор, чешкият президент се присъедини  към натиска срещу премиера да подаде оставка и обоснова решението си с аргумента, че обвиненията срещу Нагиова са подкрепени от достатъчно доказателства.

Сътрудничката на Нечас Яна Нагиова е обвинена в предаване на подкупи на политически противници и организиране на незаконно наблюдение върху съпругата на премиера. Прокуратурата в Чехия определи скандала като най-голямата операция срещу политическа корупция от две десетилетия насам и обвини сътрудничката на Нечас и седем души заедно с нея.

Нагиова в момента е в ареста и според Окръжният съд в чешкия град Острава, трябва да остане там, докато продължи разследването срещу нея, като мотивира решението си с аргумента, че ако е на свобода, би могла да окаже натиск върху свидетели. 

Коментари: 0