Президентът наложи частично вето на актуализацията

Държавният глава връща текстовете свързани с приходите, разходите и поемането на нов дълг

76 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху актуализацията на бюджета за 2013 г. Държавният глава връща за преразглеждане текстовете, свързани с приходната част, разходната част и поемането на нов дълг. Сред мотивите на президента за ветото са непрозрачност и липса на конкретно разписване за какво точно ще се харчат парите.

По конституция депутатите могат да отхвърлят ветото със 121 гласа. След това промените в Закона трябва да бъде обнародван в Държавен вестник в срок от 7 дни. Ако това се случи, без правителството да се съобрази с аргументите на президентът, той може да сезира Конституционния съд. Това се случи с промените в Закона за СРС, върху които Плевнелиев отново наложи вето, но с гласовете на "Атака" ветото беше преодоляно и сега текстовете ще бъдат разгледани от Конституционния съд.

"Право на всяко правителство е да осъществява мерките, за които избирателите са му гласували доверие. Нямам против да се извърши актуализация и дори няма против да се вземе нов дълг. Също така подкрепям социалните плащания и дори считам, че те са недостатъчни. Не приемам обаче да се спекулира с тежкото положение на гражданите. Не бива да се внушава на обществеността, че само това е целта на тази актуализация", каза Плевнелиев на специално насрочена пресконференция.

Президентът смята, че в текстовете не са разписани за какво точно ще бъдат харчени парите от изтегления заем в размер на 1 млрд. лв. "Искаме да знаем за всички разходи и как ще се управлява публичният ресурс до края на годината. Не виждам сериозна заявка за политики и реформи, за заетостта и конкурентоспособността", каза държавният глава. "Не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката, за да живеем по-добре и да имаме пари да върнем заема. Така ще се произвежда повече и ще може да се разпределя повече чрез бюджета", добавя той.

Държавният глава подкрепя напълно заделените 40 млн. лв. за социални мерки. Той обаче напомни, че служебният кабинет е успял да отдели 41 млн. лв. за допълнителни социални плащания чрез икономии и оптимизация на публичните разходи, а не чрез взимането на заем.

"При разходите генерално липсва прозрачност и аргументи защитени с цифри. В часта на разходите се коригира единствено резервът за непредвидени разходи. Това означава, че нищо записано в мотивите и изговореното в парламента не се съдържа в закона. Правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре. Дори социалният пакет не е в министерството на труда", обясни президентът.

Той обърна внимание, че се говори за по-малко приходи в средата на година, без да се преви опит да се увеличи събираемостта. "Предизборно бяха поети ангажименти за борба със сивата икономика и контрабандата, и за повече приходи. В тази актуализация обаче констатираме обратното", смята Плевнелиев. Президентът очаква да се работи с приходните администрации, за да се пълни хазната. "Митници и НАП месец и половина нямат ръководство. ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация, която ще продължи до октомври", каза той.

Държавният глава настоява разходите да са прозрачни и да бъде разписано кой какви средства ще получи и точно за какво ще бъдат изхарчени парите. "Това е логиката да има бюджет и той да е закон. Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса коректно. С кой бизнес обаче? В закона не е разписано. Надявам се Народното събрание да разпише кой орган колко дължи на бизнеса и да бъдат разпределени по съответните пера в бюджета", каза президентът.

"Не е сложно Министерството на финансите да каже колко се дължи за ДДС и тези пари да са предвидени в бюджета на министерството. Натрупването на стотици милиони резерв за непредвидени разходи е съмнително. Кой от разписаните разходи е извънреден? Връщането на ДДС? Разплащането с бизнеса? Вярвам, че когато разходите се посочат по съответните пера, ще е от полза на прозрачността", смята Плевнелиев.

"Не съм против взимането на дълг. Против съм този дълг да се използва не за генериране на икономически растеж и работни места, а за финансиране на текущи разходи. Правилният път е да се развиваме, забогатяваме, а не просто да се прехвърли задължението на следващото поколение", каза държавният глава.

Президентът е категоричен, че аргументите му не са политическо заиграваме и задкулисни намерения. "Президентът има право да налага вето на всички закони. И по целесъобразност и при нарушаване на конституцията. Аз няма да се поколебая и за в бъдеще ще действам с аргументи и по конституция. Ще понеса всичко в името на хората, в името на гражданско общество, което има право да бъде информирано, когато се харчат държавните милиарди", каза още Плевнелиев. "Надявам се да се чуят моите аргументи и да се дебатират в парламента", завърши президентът.

Подкрепи Economic.bg