Приходите от СПА и балнео растат с до 10% на година

Някои хотели са започнали да работят с чуждестранни здравни каси и пенсионни фондове

212 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Приходите от спа и балнеотуризъм в България се увеличават с между 7 и 10% годишно. Това показват данните на Българския съюз по балнеология, цитирани от БНР. Този вид продукт е целогодишен, развива се добре у нас и показва устойчиво развитие, смятат хората от бранша.

Хотелиерите обаче обясняват, че в момента целогодишната заетост на спа хотелите е 50%, като те се запълват изцяло само през почивните дни и по празниците. За да увеличат броя на туристите, които използват този вид услуга, някои хотели са започнали да работят с чуждестранни здравни каси и пенсионни фондове, които покриват почивките и възстановителните процедури на клиентите си.

В началото на идната седмица за първи път страната ни ще бъде домакин на годишния конгрес "Европейска спа асоциация", като събитието се очаква да стимулира чувствително развитието на този продукт у нас.

Очаква се 17 губернатори от Русия, където интересът към спа услугите става все по-силен, да се срещнат с кметове и мениджъри на български хотели, за да обсъдят възможностите за балнео и уелнес програми. Български хотелиери ще се срещнат с експерти от частни здравни каси от европейски страни за съвместни проекти.

Седем хотела са сертифицирани у нас от Европейската асоциация по спа. За подобряването на качеството на този вид туризъм у нас е важно оказаната безвъзмездна експертна помощ от организацията. Европейските изисквания за предлагането на този вид продукт да залегнат в българското законодателство, посочи заместник-министърът на туризма Иво Маринов:

Двама експерти бяха в България и основната рамка на бъдеща наредба за сертифициране на този вид обекти е готова. Въпросът е сега да разработим и детайлите, за да може да стане един добър нормативен документ, който да не утежнява работата на бизнеса, а просто да сложи една добра регулация, която да бъде в интерес на всички.

Подкрепи Economic.bg