Google разработва платформа, показваща климатичните изменения

Технологичният гигант събра най-сполучливите снимки, които в момента покриват по-голямата част от земната суша

140 ~ 1 мин. четене

Корпорацията Google представи новият си грандиозен проект – Earth Engine. Платформата, разработката на която стартира преди около четири години, е изготвена с помощта на Американския геоложки институт, предава Kaldata. Институтът снабди Google с над 900 ТВ информация, сред която сателитни снимки на едни и същи места, правени в продължение на повече от десетилетие.

Технологичният гигант събра най-сполучливите фотоси, които в момента покриват по-голямата част от земната суша. С цел да насочат вниманието върху непрекъснато променящата се планета, Google показа няколко time lapse изображения, съставени от множество снимки на едно и също място. При някои изображения влиянието на човешката дейност е напълно осезаемо. Такива райони например са обезлесяващата се Бразилия или пък крайбрежието на Дубай, което постепенно се пълни с все повече и повече изкуствени острови.

Други промени, които стават видни от time lapse изображенията са изчезването на Аралско море и свиването на ледника Колумбия в Аляска.

Засега в сайта на платформата могат да се намерят само осем такива изображения и не се знае дали скоро ще бъдат добавени още.

Подкрепи Economic.bg