Притокът на бежанци в България е нараснал двойно

Статут е отказан на над 340 души, заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов

Притокът на бежанци в България е нараснал двойно

Снимка: БГНЕС

Автор: Божидара Иванова

През последните месеци притокът на бежанците в страната се е увеличил двойно. Това заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов пред БНТ.

По думите му страната ни е в готовност да посрещне нова бежанска вълна - над 6 хил. души. "Лицата, които са потърсили закрила през тази година са 6643. През последните месеци, броят им се е увеличил двойно", допълни той.

Зам.-председателят заяви, че агенцията не е връщала бежанци, а статут е отказан само на над 340 човека, тъй като те са икономически емигранти, които искат да достигнат до Западна Европа.

Междувременно според доклад на правозащитната организация "Хюман райтс уотч" над 40 бежанци са били отблъснати насилствено от граничните власти на България, за да не приближават българската граница. От МВР отричат твърденията за побой и връщане на сирийски граждани.

Васил Върбанов коментира, че агенцията не е предприемала подобни действия и единствено граничните власти могат да отговорят на въпроса дали се отблъскват бежанци. По думите му условията за настаняване на бежанци са се подобрили значително и някои центрове приличат на хотели.

Коментари: 0