Продажбите на дребно в САЩ вероятно ще се повишат

Преди излизането на официалните данни, икономистите прогнозират 0.5% ръст

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Продажбите на дребно в най-голямата икономика в света - САЩ вероятно са се повишили през февруари за четвърти пореден месец. Това е прогнозата на икономисти, която те дават преди излизане на официалните данни през идните дни, съобщи Bloomberg. Оптимистичните очаквания се подкрепят и от по-добрите данни за американския трудов пазар.

Средната прогноза на 67 икономисти в проучване на Bloomberg показва, че продажбите на дребно ще се повишат с 0.5%. През януари макроикономическият показател нарасна с 0.1%. Официалните данни ще бъдат публикувани на март, сряда от Министерството на търговията на САЩ.

Анализаторите се надяват, че предстоящият доклад за фабричното производство, който се очаква също през идната седмица, ще покаже ръст и на този показател.

"Потребителите не са свили разходите, това е сигурно", коментира Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics Inc в Уест Честър, Пенсилвания.

По-голямото търсене на моторни превозни средства през февруари вероятно е допринесло за увеличението на продажбите на дребно през миналия месец. През февруари доставените до крайни клиенти леки и лекотоварни автомобили достигнаха 15.3 млн. превозни средства. Година по-рано бяха продадени 14.4 млн. автомобила.

Подкрепи Economic.bg