Продават 8 млн. акции на Манчестър Юнайтед

Клубът ще увеличи оперативните си разходи с 20% през този сезон

Продават 8 млн. акции на Манчестър Юнайтед

Снимка: reddit.com

236 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Фамилията Глейзър ще се раздели с 8 млн. акции или 5% от капитала на контролирания от нея футболен отбор Манчестър Юнайтед, пише Financial Times.

Имайки предвид цената на акциите на клуба при затварянето на вчерашната търговия - 19,31 щатски долара за брой, собствениците ще осребрят активи на стойност около 154 млн. долара (91 млн. паунда). Решението до голяма степен е оправдано на фона на поскъпващите дялове и договорът за 750 млн. паунда (75 млн. годишно през следващото десетилетие) с гиганта в спортната екипировка Adidas.

В зависимост от търсенето, могат да бъдат предложени още 1,2 млн. ценни книжа, но клубът няма да облагодетелстван от операцията, с казва в съобщение на Юнайтед. Ако намеренията се реализират в пълен размер, фамилията ще остане с под 82% от собствеността, но пък ликвидността по позицията ще се увеличи, което добра новина за инвеститорите.

Въпреки трагичния сезон, седмото място във Висшата лига и пропускането на най-комерсиалния футболен турнир през тази година, акциите се радват на стабилно представяне. Прогнозата за приходите за финансовата година, завършваща в края на юни бе завишена до между 429 и 434 млн. паунда, но пък очакванията за печалбата е занижена до 128-130 млн. паунда. Клубът съобщи, че през идния сезон ще увеличи оперативните си разходи с близо 20% до 373 млн. паунда. Заложените финансови разходи са 28,5 млн. паунда, а капиталовите - 79 млн.Подкрепи Economic.bg