Професиите на бъдещето

Чрез разбиране на основните тенденции, които засягат живота ни, ще бъдете в състояние да играете активна роля в планирането и ръководенето на вашата кариера

Как бихте се почувствали ако най-старателно сте прекарали няколко години, получавайки образование за нещо, което вече съвсем не е така търсено? Ами ако професията, която практикувате цял живот най- ненадейно се превърне в далеч по-непривлекателна отколкото е била?

Какво е да може да предвидиш обстоятелствата и да разкриеш тайните спомагащи за избор на кариера, която е в състояние да носи удовлетвореност за дълги години напред? Чрез разбиране на основните тенденции, които засягат живота ни, ще бъдете в състояние да играете активна роля в планирането и ръководенето на вашата кариера.

Тенденциите са като вълните в океана, някои от тях са много големи, други много малки. Някои траят само няколко години, докато други изглежда, че са завинаги. Точно както вълните, тенденциите първоначално са толкова малки, че повечето хора не ги забелязват. Номерът е тенденциите да се забелязват в зародиш, за да имаме достатъчно време да предприемем действия и да насочим обстоятелствата в наша полза. Още по- добре би било тенденциите да се прогнозират и да сме подготвени още преди те да започнат. За да получим по добра представа за развитието на заетостта, нека погледнем някои от тях.

Тенденцията на автоматизацията

Ние сме свидетели едва на първата световна вълна на автоматизация. Ефектът е елиминацията на  работни места, свързани с високо повтарящи се задачи. Нейният ефект е по-малко "неквалифицирани" работни места. Автоматизацията е резултат от необходимостта да се намалят разходите, което от своя страна се задвижва от нуждата на компаниите да станат по-конкурентоспособни, делът на пазара им да расте и да генерира по-високи доходи за инвеститорите. Автоматизацията е един от първите методи за намаляване на разходите и е била голяма тенденция между 1950 и 2000.

Работните места, за които механизацията не е била лесно приложима, са били преместени в страни като Тайван, Индия и Китай, където цената на труда е значително по- ниска. През последните десет години разходите за труд и в тези страни нарастват и тенденцията е подобен род ниско- квалифицирани работни места да се придвижват към Африка или Северна Корея.

Следващата фаза на автоматизация няма да се случи във фабриките, а в домовете ни, в живота ни, и в информацията, която ние използваме.

Технологични тенденции

Може би най- преобладаващата тенденция в нашето време е тази на технологичните иновации. Революциите в технологиите продължават да предизвикват бързи, почти непредсказуеми промени в търсенето на кариера. Промените в технологията често са причина да бъдете уволнени, понижени или да предизвикат неудобство.

Миграционна тенденция

Една нова тенденция, която се заформя в края на 90-те години е някои специализирани дейности като например програмиране, обслужване на клиенти и техническа поддръжка да биват измествани в  страни, където англо- говорящи работници притежават необходимата квалификация и извършват този вид труд срещу по- ниско заплащане. Възможностите да се работи дистанционно от страни като Индия например, чието население до голяма степен владее перфектен английски, излага много доходоносни работни места на риск. Тази тенденция е все още в началото си и в близко бъдеще ще сме свидетели на все по- осезаема бизнес- миграция. Освен ако правителствата не се намесят, англоезични страни с ниски разходи за труд и добре образовани хора ще дръпнат високо платени работни места от САЩ и Европа.

Какво означава това за тези, които точно сега планират кариерата си. Те следва да съблюдават следните напътствия: Огледайте се за кариера, която изисква много високо ниво на умение или творчество като писател, дизайнер,  пилот, музикант, изобретател, маркетинг стратег или актьор. Занимавайте се с дейности, които изискват вашето лично присъствие като лекар, медицинска сестра, зъболекар или фризьор.

Занаятчиите се търсят много добре

Добрата новина е, че традиционните занаятчии, като дърводелци, водопроводчици, електротехници, стилисти,  строители и авто- механици изглеждат сравнително стабилно на несигурния пазар на труда. Тъй като не може да има авто- механик, който от Китай, да поправи колата ви, този вид работни места ще бъдат защитени от чуждестранна работна ръка на ниска цена.

Нарастващият брой на онлайн продажби на дребно, и доставки до дома, ръководени от необходимостта да се спести време, се оказва благоприятна новина за компаниите предоставящи пощенски услуги. Тази тенденция трябва да продължи и съвсем нормално работните места в тази сфера ще претърпят растеж.

Културните различия и езикови бариери би трябвало ефективно да защитят по-голямата част на развлекателната индустрия да смени своето местоположение. Интересът към екранни пиеси, телевизионни предавания, музика и т.н. не е стихнал и позиции, изискващи определено ниво на креативност и оригиналност би трябвало да се оценяват високо. Въздействието на компютърната симулация все още не представлява реална заплаха за актьорите, но с нарастващата мощност на изчислителната техника, способността да се симулира напълно даден актьор, ще става все по- достъпна.

Маркетингът изглежда привлекателен

С нарастването на конкуренцията, компаниите ще открият, че отличителността на техните продукти и услуги е основна крачка към успеха. Тъй като компаниите, ще се нуждаят и от нови, по- добри стратегии за успех, стратегическия маркетинг ще играе основна роля в бранша.

Тенденцията към все по- възрастно население създава голямо търсене на продукти и услуги съобразени с този демографски проблем. Виждаме здравеопазването като едно голямо поле за изява на застрахователни компании, политици и производители на лекарства. Заплаха се крие в намалените изисквания за лицензиране на медицински кадри, целящо да запълни недостига, което прави възможно слабо обучени хора да навлязат в тази област.

Тенденцията на пашкулиране

За първи път се идентифицира тенденция на пашкулиране. Пашкулирането описва явление, при което хората искат да останат вътре в безопасността, сигурността и комфорта на домовете си, колите си, офисите си и комплексите от затворен тип. Забелязва се страх при някои хора от това да се показват сред обществото, което отчасти се дължи на неспирните усилия на средствата за масова информация да показват постоянно образа на опасност и продиктуват чувство на несигурност. Това подтиква хората да инвестират все по- големи суми в опитите си да направят домовете си едно по- добро място. Ето защо се прогнозира завишено търсене на стоки, предозначени да носят комфорт, забавление и сигурност на дома.

Недостиг на електроенергия

Очаквайте цените на енергията да се покачват. Това ще се отрази в промени на инфраструктурата и основите на икономиката по много начини. С повишаването на цените на енергията, производството на всички материали ще струва повече. Рециклирането ще се извършва повече по икономически причини, отколкото екологични съображения. Очаквайте да видите повече продукти, които спестяват енергия, като електронно осветление и по- сложни, но по- ефективни домакински уреди. Алтернативните форми на производство и съхранение на енергия ще станат потенциален източник на нови индустрии.

Деца, едва дорасли достатъчно да държат компютърна мишка, сега са он-лайн. Вместо да играят игри навън или гледат телевизия, тези деца придобиват образование, гледат клипове и реклами в мрежата. При детство прекарано в интернет, те ще се чувстват по- удобно и по- опитни в него, отколкото което и да е предишно поколение. Защитната бариера на дома вече има пукнатина, където он-лайн маркетинга предлага стоките си на най- младите.

Почти всички работни места, без значение колко са сигурни, ще преживеят възходи и падения, дължащи се на неочакваните икономически промени. Ключът за оцеляване и победа в кариерната игра е да бъдете най- добрият в това което правите. Дори и в трудни времена, хората които имат репутация на най- добрите в своята област имат незначителен шанс да усетят несгодите на времето върху самите себе си.

Ето и десет от професиите, които се очаква да предизвикат най-сериозен интерес в бъдеще, въз основа на макро тенденциите наблюдавани днес:

  1. Социален медиен мениджър- Наемането на подобни специалисти е провокирано от нуждата на редица компании да изградят позитивен имидж в интернет пространството. Нуждата на малките компании от подобен род услуги отваря вратите на външни консултанти, които да практикуват професията частно.

  2. Електрически/ електронни инженери - Областта на електронното и електрическо инженерство е с висок растеж в продължение на много години и очакванията са това да продължи. Заплащането в тази сфера е много добро, като заплатите в Европа и САЩ лесно достигат нива от 150- 200 хиляди долара годишно. Всички високо- технологични джаджи са конструирани на базата на уменията на тези специалисти и ако имате достатъчен интерес и талант в тази област, определено си струва захващането с тези професии

  3. Софтуерни инженери - Както при електрическите инженери, всички модерни джаджи минават през техните ръце. За да функционират те се нуждаят от софтуер и разбира се хора, които да го разработват.

  4. Нано-технологии-  инженери и учени - Нано-технологиите са сравнително ново поле, което се очаква да експлодира на сцената през следващите няколко години. Няма много информация сред широката публика за същността на тематиката, но не се изключва в близко бъдеще да се появи фирма с огромен капацитет в тази област и така да се каже да се превърне в Google на нано- технологиите. 

  5. Био-технологии- инженери и учени - Подобно на нано- технологиите, био- тех индустрията е все още в ранна детска възраст, така че все още е трудно да намерите компаниите работещи по тематиката. Те са хора, които са амбицирани да развиват технологии, спомагащи за отглеждането на ново сърце, бъбрек или черен дроб от собствени клетки, така че да не могат да бъдат отхвърлени от организма както често се получава при органни  трансплантации от донор.

  6. Роботика - Роботиката все още не се е появила с гръм и трясък на сцената. Две са ключовите области при нея, първото е разработка на изкуствен интелект, така че един робот да действа по човешки и да заучава нови дейности. Второто е по- добрата механика и материали. Очакванията са в следващите няколко години да сме свидетели на експанзия в областта на конструирането на протези, които да облекчат лицата страдащи от тежки физически недъзи, като жертвите на автомобилни катастрофи например.

  7.  Медицински Техници- Експертите прогнозират, че с напредъка в медицинската технология, всеки, който е под 40 години днес (2012), има шанс да доживее до 120. Ефектът ще е лавинообразен и застаряващото население ще предизвика нужда от още и по- добри здравни мерки и методи.

  8. Медицински сестри - Същото като при медицинските техници. Застаряването на населението ще позволи на хората да живеят по-дълго. Ще има много възрастни хора, които се нуждаят от чужда помощ и необходимостта от грижи ще резултира върху сериозен недостиг на кадри.

  9. Маркетинг мениджъри и консултанти - Докато повечето производствени работни места ще продължат да се движат към страните с най-ниски разходи за труд, пускането на пазара на продукти и услуги обикновено трябва да се извършва на място. Поради тази причина маркетинговите и консултантски услуги са се наложили като едни от най- добре заплатените.

  10. Инвестиционен Брокер/ Банкер - Въпреки че някои хора в тази бранш, са склонни да предизвикат икономическа криза на всеки десет години, в тази сфера работят наистина умни хора с добър бизнес нюх и абсолютно никаква етика. За хората, които искат да направят най- много пари всички стрелки сочат към Уолстрийт.

 

 

Ивайло Даскалов

Коментари: 0