Прохаски: Нуждаем се от силно реформистко правителство

В предизборните времена, в които се намираме, в програмите на повечето партии съществуват положителни елементи. Те, обаче, са по-скоро теоретични, без да се изтъква как точно ще бъдат осъществени на практика

Автор: Димитър Вучев

Ако след изборите имаме едно силно реформистко правителство, ситуацията в страната може да стане по-добра още през второто полугодие на 2013 г. На този етап, обаче, това е в сферата на добрите пожелания. Това заяви Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), по време на представянето на традиционния икономически доклад на организацията, анализиращ първото тримесечие на годината.

Председателят на ЦИР отбеляза, че в предизборните времена, в които се намираме, в програмите на повечето партии съществуват положителни елементи. Те, обаче, са по-скоро теоретични, без да се изтъква как точно ще бъдат осъществени на практика. „Подобряването на бизнес средата и намаляването на административната тежест могат да дадат ефект след период от 3-4 години, и то при положение, че се работи много активно. Знаем обаче, че политиците много бързо се изморяват и забравят бързо за основните приоритети“, коментира той.

Георги Прохаски коментира детайлно икономическа обстановка в страната. Той отбеляза, че на фона на слабия старт на годината, не може да очакваме за цялата 2013 г. по-голям ръст от 1.5% на БВП. „Положителен елемент е, че по-голямата част от секторите в икономиката растат. На практика 65% от тях нарасват, макар и слабо", заяви икономистът.

Прохаски напомни, че през 2012 г. най-добре представилият се сектор у нас бе селското стопанство, отбелязало ръст от 3.5% на годишна база. „Това се дължеше основно на силното първо полугодие, като след това развитието се забави. Затова смятаме, че в началото на тази година селското стопанство ще има нулев, може би отрицателен растеж в сравнение с миналата година“, смята икономистът.

Очакванията на експертите от ЦИР са, че инфлацията през 2013 г. няма да е повече от 2%. „За по-голяма инфлация могат да допринесат евентуално по-високи цени на тока и на горивата, но те на този етап са стабилизирани на световните пазари“, отбеляза Прохаски.

Основен проблем пред бъдещите управляващи ще бъде безработицата. Анализът на икономистите показва, че повече от 150 хил. души са без работа повече от година. Голяма част от тях са ниско квалифицирани, което прави и намирането на работа за тях по-трудно.

Експертът постави акцент върху пренасочването на средствата за образование и квалификация към нуждите на пазара и с участие на бизнеса. „Ако се обърне внимание и се планира внимателно, без допълнителни средства, може да се постигне голям ефект. Администрацията трябва да разбере това и да работи целенасочено“, коментира Георги Прохаски.

Коментари: 0