Произвеждаме най-евтиния мед в Европа

70% от пчелния продукт се изнася в чужбина

"Над 70% от меда излиза извън страната. Няма друга българска стока в земеделието, от която да има такъв висок процент за износ". Това каза пред Фокус Димо Димов, биопчелар и председател на Сдружението за биологично пчеларство.

"На българския пазар медът си е добра стока на ниска цена – най-ниската не само в региона, но и в цяла Европа, докато за биопчелните продукти износните цени са почти същите като за конвенционалния мед, няма голяма разлика", подчерта Димов.

„Нашите цени на меда са най-ниски от всички други страни. Говорим за продажбите на дребно. За на едро цената е различна, според ситуацията има и повече, има и по-малко. В България изкупните цени също са много ниски, в съседните държави са малко по-високи, не много, но са по-високи, а най-зле е положението за цените на дребно – у нас цените са най-ниски”, съобщи още Димов.

Според него, разликата се дължи на неорганизираност, липса на браншови структури. Заради множеството проблеми с пчелите, би трябвало да се очаква повишение на цените на меда, но едва ли ще се случи, смята той.

Коментари: 0