Производството на мед спада наполовина

Изкупни цени от 4 лв. и дъждове затрудняват пчеларите

Производството на мед спада наполовина
160 ~ 1 мин. четене

Между 30 и 50% по-малко пчелен мед ще бъде произведен тази година в България спрямо миналата. За това алармираха пчелари по време на 50-ата Национална пчеларска среща "Север-юг", която се провежда в местността Беклемето.

В страната ни годишно се произвеждат между 6 000 и 12 000 тона пчелен мед, но според пчеларите изкупната цена от около 4 лева за килограм на едро не може да покрие разходите им. Затова тази година се очаква производството да е в долната граница.

Проливните дъждове и лошите атмосферни условия са основната причина за по-слабото производство на пчелен мед, се оплакаха пчелари от Северна България.

Председателят на Българския съюз на пчеларите Михаил Михайлов каза, че в момента най-важното за пчеларите е обединението на около 10-те национални пчеларски организации.

Искаме да се обединиме в една организация, която наистина да защитава нашите интереси, тъй като на общата селскостопанска политика 2020 за период от седем години пчеларството няма да бъде подпомогнато по тази програма, затова тази национална пчеларска организация трябва да търси други начини за финансиране и подпомагане на българските пчелари, обясни той пред БТА.

Коментари: 0