Прокуратурата обвинява Цветанов, че не е разрешил СРС

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе ново искане за сваляне на имунитета на бившия вътрешен министър

204 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане на имунитета на Цветан Цветанов, предаде Kmeta.bg. Причината е друго разследване, според което бившият вътрешен министър е обвинен, че не е позволил използването на специални разузнавателни средства (СРС) срещу директора на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Новото искане за сваляне на депутатския имунитет вече е внесено в Народното събрание, съобщиха от прокуратурата. Така срещу Цветан Цветанов - народен представител от ГЕРБ, е подновено наказателно преследване на  основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията.

От прокуратурата обясняват, че доказателствата срещу бившия вътрешен министър са били събрани в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП). Наблюдаващите прокурори от Софийска градкса прокутура са изготвили до главния прокурор предложение за искане за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем.

По делото, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на Регионалното звено на БОП - Велико Търново), от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд - Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане.

Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд са предоставени на  министъра на вътрешните работи. "Именно той съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд - Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!", добавят от обвинението.

Според тях с това Цветанов не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление,  които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Подкрепи Economic.bg