Противник на политиката на Фед се оттегля догодина

Чарлз Плосър се противопостави на последните две решения на Комитета за парична политика към институцията

Противник на политиката на Фед се оттегля догодина
Автор: Стилиян Гребеничарски

Президентът на Федералната резервна банка на Филаделфия Чарлз Плосър обяви, че ще се оттегли от служба през следващата година, става ясно от съобщение на институцията, цитирано от Businessweek.

Банкерът ще се пенсионира на 1 март, след осем години начело на банката, в които се превърна в един от най-големите критици на политиката на централната банка на САЩ. Плосър предупреди още през 2008 г., когато Фед понижи основната лихва близо до нула, че действието може да предизвика рязък скок в инфлацията. На последните две заседания на комитета, който определя монетарната политика на Федералния резерв, той гласува с несъгласие.

В комитета участват седемте члена на Управителния съвет на Фед, президентът на Федералната резервна банка на Ню Йорк и на ротационен принцип още четирима президенти на другите 11 федерални резервни банки.

От институцията съобщават, че ще търсят заместник сред широк кръг кандидатури, включващи също специалисти извън системата Федералния резерв. Изборът ще бъде ръководен от председателя на борда Джеймс Невилс и вицепрезидента Майкъл Ангелакис.

Президентът на Федералната банка на Далас Ричард Фишър също обяви по-рано плановете си да се оттегли. Той се присъедини към Плосър, опонирайки по време на последната среща на централната банка. Представители на двете институции ще имат отново право на глас в Комитета през 2017 г.

„Имах честта да работя заедно с много талантливи колеги в нашата банка и системата на Федералния резерв. Времената бяха изключителни за икономическата история на нацията ни”, казва Плосър в обръщението си. Председателят на Борда на Фед Джанет Йелън заяви по този повод: „Плосър е проницателен и отдаден лидер и колега. Ще ми липсват неговите интуиция, анализ и добър хумор”.

Преди да влезе в системата, Плосър бе професор по икономика в Университета на Рочестър, щата Ню Йорк.

Коментари: 0