Проверяват крайпътните заведения
На фокус са остатъците от храна, които могат да причинят зарази
Агенцията по храните започна масови проверки на крайпътните заведения. На фокус са остатъците от храна, които могат да причинят зарази.
Отпадъците от животински произход трябва да се съхраняват, обозначават и след това извозват от екарисажна кола, обясни пред бТВ Красимира Костадинова от Областната дирекция на БАБХ в Хасково.
Проверките на агенцията по храните обаче показаха, че крайпътните заведения масово изхвърлят остатъците от храна в контейнерите за боклук. Така вместо да бъде унищожена, често храната става опасна.
„Знаете, че по кошовете масово се рови и всяка една такава храна, изхвърлена небрежно, може да причини всякакъв вид зараза,” казва д-р Любомира Иванова.
Тепърва собствениците на крайпътни заведения ще доказват с фактури колко пъти са спазили закона и са платили за екарисаж. Липсата на платежно може дори да затвори някое заведение