Пълна ликвидация грози мина "Ораново"

Нова цена на въглищата от 1 септември обеща Драгомир Стойнев

440 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Вероятността от окончателно затваряне на злополучната мина "Ораново" е огромна. До ликвидацията на предприятието би се стигнало ако концесионерът не изпълни ангажиментите си. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в ефира на TV7.

Той припомни, че от миналия петък е спрял концесията, което означава, че мината няма право да добива въглища. Концесионерът има 15 дни, за да изчисти задълженията си към държавата и да подобри условията на труд, като в този период няма право да уволнява работници. Според икономическия министър мината дължи на държавата концесионни такси за общо 119 хил. лв. с лихвите. Те са се натрупали от задълженията за второто полугодие на 2011 г. и за цялата 2012 г. Таксите са 112 хил. лв., а останалите пари са лихви.

"Ако се наложи затваряне на мината ще говорим със социалния министър Хасан Адемов, за да се намери решение за тези 240 човека, които работят в мина "Ораново", обясни Драгомир Стойнев.

По повод състоянието на енергетиката Драгомир Стойнев поясни, че след като е дошъл на власт е успял да отпуши износа на ток, което е натоварило мощностите, миньорите работят и получават заплати. "Не знам защо ГЕРБ въведоха такса пренос. Сигурно са искали да фалират някои дружества", коментира икономическият министър. Драгомир Стойнев обеща от 1 септември да има нова цена на въглищата.

Подкрепи Economic.bg