Несигурността около действията на ФЕД вреди на долара

Еврото удари вчера 7-седмичен връх от 1.3401, а днес сутринта е на 1.3380 срещу американската валута

64 ~ 4 мин. четене

Доларът спря тази сутрин с поевтиняването си, след загубите в пет поредни сесии, които дойдоха заради излезлия по-слаб от пазарните очаквания доклад за пазара на труда. Опасното поевтиняване на зелените пари отразява несигурността относно колко скоро Федералния резерв ще стартира намалението на стимулите, както и сигнали на подобрение в другите икономики като Китай и Европа.

Засега все още се приема, че доларът тества долния край на рейнджа на търговия, а не че навлиза в низходящ тренд. Настроенията бързо могат да се променят ако предстоящите данни от САЩ, като например продажбите на дребно, покажат сила.

Представителите на ФЕД подсказаха през последните седмици, че могат да започнат намаление на месечните покупки на облигации още през септември, но това ще зависи от допълнително подобрение на пазара на труда. Седмичният резултат от вчера за първоначалните молби за помощи срещу безработица показа, че трудовия пазар продължава да се подобрява. Това обаче само не беше достатъчно да убеди инвеститорите, че ФЕД ще редуцира месечните покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара през следващия месец след данните от миналия петък разкрили, че американските работодатели са забавили през юли темпа на наемане на служители.

Еврото удари вчера 7-седмичен връх от 1.3401, а днес сутринта е на 1.3380 срещу долара, което не е далеч от върха през юни на 1.3417. Единната валута получи сила от излезлия над очакванията излишък по търговския баланс на Германия, както и от публикуваните в сряда много по-силни от очакваното данни за фабричния сектор в Германия.

Австралийският долар нарасна независимо, че централната банка намали прогнозите си за икономическия растеж и заяви, че нов спад на валутата ще помогне за ребалансирането на икономиката далеч от инвестициите в минното дело. Австралийският долар скочи на 0.9120 срещу американския си съименник и продължи покачването от предния ден с 1.2%, което дойде след по-силни от очакваното данни от Китай. Днес излизат и други стойности от Китай, включително индустриалното производство и продажбите на дребно. Излязлата по-рано днес инфлация беше в съответствие с пазарните очаквания и показа стабилизиране.

Доларът скочи срещу йената вчера, подпомогнат отчасти от облекчението дошло при данните от Китай. Според дилърите обаче движението вероятно има повече връзка с тънката празнична търговия, а не толкова с икономическите фундаменти. Въпреки растежа в долар/йена вчера не изглежда двойката да е намерила дъно. Техническите графики показват слабост и има шанс от тест на нивата при 95 през следващите дни. Днес котировките са 96.45, докато вчера беше ударено 7-седмично дъно при 95.81.Вероятната следваща цел е 76.4% корекцията на ралито от юни до юли, която се пада на 95.59.

Златото с ръст за трета поредна сесия

Златото расте за трети пореден ден, което го насочва към слабо нарастване за седмицата и отдалечаване от 3-месечното дъно. Слабостта на долара компенсира опасенията от намаление на стимулите на ФЕД през следващия месец.

При 7-седмичните дъна на долара, метала възстанови около 45 долара за тройунция след дъното в средата на седмицата. Той получи подкрепа и от силни данни от Китай, които увеличиха оптимизма и от новини за спад на минното производство в Южна Африка.

По-специално слабостта на долара води до покриване на къси позиции в златото. Доларът днес се търгува около дъната след спадове през последните 5 сесии. Търсещите риск инвеститори го продават след изненадващо силните данни за търговския баланс в Китай. Очакванията са за нови тегления на печалби ако търговията се задържи над 1320 долара за тройунция. Следващата много важна съпротива, която трябва да бъде преодоляна убедително е 1331 долара. Сутринта котировките бяха 1311 долара за тройунция. По-рано през седмицата имаше спад до 3-седмично дъно от 1272.64 долара. Той се дължеше на страховете, че Федералния резерв ще започне намалението на месечната програма от 85 милиарда долара още през следващия месец.

Жълтият метал отчита повишение от 0.2% за тази седмица, но загуби четвърт от стойността си през тази година, докато инвеститорите излизаха от позициите в злато очаквайки край на лесните пари от централната банка в САЩ. Топ представител на ФЕД, известен с опозицията си срещу програмата, заяви вчера, че съкращението на стимулите вероятно ще започне през следващия месец стига икономическите данни да продължат да се подобряват.

Измерване за съкращенията на работни места в Америка отчете спад за миналата седмица и достигна най-ниски нива след началото на рецесията от 2007-2009 година. Това беше окуражителен знак за американската икономика и подкрепя аргументите за редукции.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust обяви, че продължава изтичането на парични потоци. Те са намалели с 1.2 тона вчера и с това активите на фонда са станали 909.33 тона. Отливът на средства през тази година от основните златни фондове за търговия възлиза на 30.9 милиарда долара към месец юни.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg