Първата работа на 9 от големите на Wall Street

Преди да се превърнат в \"господарите на света\" някои от най-големите имена във финансовата сфера са продавали вестници или са паркирали коли

Класацията на Business Insider издава интересни подробности за старта на кариерата на девет големи "акули" от Wall Street.

Бившият  шеф на Citigroup Санди Уейл

Първа работа: В средата на 50-години, Уейл се опитва да продава справочни книги за Ню Йорк.
Кариера на Wall street: Уейл прави първи си стъпки на Wall Street като служител в бек офиса на брокерска фирма. Върхът на кариерата му е мястото в управителния съвет на Citigroup. Уейл, известен като човекът, изобретил финансовия суперпазар, успя да стъписа финансовите среди преди два месеца с идеята си за раздробяване на големите банки.

Уорън Бъфет

Първа работа: Бъфет започва да изкарва сам парите си още от 6-годишна възраст, като е предлагал дъвки из къщите в квартала, от врата на врата. Използвайки същия търговски подход той е продавал и списания и Кока Кола.

Бъфет, наричан "Оракула от Омаха" заради способността си да избира най-добрите акции, е главен изпълнителен директор и най-голям акционер на Berkshire Hathaway и се смята за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари.

Според Forbes, богатството на Бъфет се изчислява на 44 млрд. долара.

Томас Буун Пикенс

Първа работа: Израснал в Оклахома, в тийнейджърските си години Ти Буун Пикенс е разнасял вестници. След известно време в професията, успява да увеличи продажбите си като разширява маршрута и придобива нови околните квартали, които да обслужва.

Кариера на Wall Street: Днес Пикенс е председател на управителния съвет на  Capital Management. Той е и автор на плана за развитие на американската енергийна независимост, наричан "Планът на Пикенс" ( www.pickensplan.com). В сценария му той си поставя за цел да намали зависимостта на САЩ от чуждестранните доставки на петрол с повече от една трета до края на десетилетието, като използва за заместител силата на вятъра. Накратко: спопред Пикенс вятърната енергия е ключът, защото тя може да бъде използвана като заместител на природния газ, от който в момента се произвежда електричество, а пък той може да замести петрола като основен източник на гориво за автомобилите.

Forbes оценява богатството му на 1.4 млрд. долара.

Джулиан Робъртсън

Първа работа: След като се дипломира от университета в Северна Каролина, Робъртсън сервира на военноморския флот на САЩ за две години.

Кариера на Wall Street: Кариерата на Робъртсън стартира във фирмата Kidder Peabody & Company, където той е стажант в отдел "Продажби". След 20-годишна кариера там, успява да се превърне в един от най-оборотните брокери.

През 1980 г. той основава собствена инвестиционна къща Tiger Management Group (TMG), която става един от най-успешните хедж фондове в света. Робъртсън притежава 3.5 млрд. долара според Forbes.

Рей Далио

Първа работа: Едва 12-годишен, Рей работи като разносвач на стикове в голф клуб, посещаван от работещи на Wall Street. Като помощник той си е докарвал по 6 долара на чанта със стикове. Със спечеленото впоследствие си купува първата акция.

Кариера на Wall Street: Днес, Далио е основател на хедж фонд гиганта Bridgewater Associates и се счита за един от най-успешните мениджъри на хедж фонд в света.
Списание Times го посочи като един от най-влиятелните хора в света в тазгодишната си класация. Според Forbes богатството му се определя на приблизително 10 млрд. долара.

Лойд Бланкфейн

Първа работа: Бланкфейн израства в нюйоркския квартал Бруклин. За да си изкара допълнителни пари, Бланкфейн продава стикери на стадиона на Янките и работа като охрана.

Кариера: Започва кариерата си на Уолстрийт като търговец на злато. В момента, той управлява американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), а богатсвото му се оценява на 16.1 млн. долара. "Голдман Сакс" е единствената банка, която въпреки финансовата криза могъщо увеличи печалбата си за третото тримесечие.

Майкъл Блумбърг

Първа работа: Майкъл Блумбърг работи като помощник на паркинг, за да може да си плаща заема за обучението му в университета "Джонс Хопкинс".

Кариера: Блумбърг приема позиция в ниските етажи на инвестиционната банка "Саломон Брадърс" през 1966 г. След години той използва обезщетението, което получава от вече несъществуващата банка, в компания за милиарди долари - IT гиганта  Bloomberg LP. В момента той е кмет на Ню Йорк. Forbes оценява богатството му на приблизително 22 млрд. долара.

Джон Стъмпф

Първа работа: Стъмпф не бил добър ученик - получавал лоши оценки и в крайна сметка завършил с доста ниска диплома. След училище той се работил като хлебар в "Pierz" - хлебоперкарна в Минесота.

Кариера: Днес Стъмпф е ръководител на банката “Уелс Фарго” (Wells Fargo). Там той прекарва 30 години от живота си.

Според Forbes състоянието му е има 19.8 млн. долара.

Чарлз Шваб

Първа работа: Първата работа на Чарлз се е състояла в печене на лешници в околностите на Сакраменто. Също така той е продавал пилета и яйца.

Кариера: Сега Шваб е един от пионерите на финансовото посредничество с отстъпка. Неговата едноименна компания става предпочитана сред клиентите заради по-ниските такси и комисионни. Шваб въвежда и електронното инвестиране. Богатството му Forbes оценяват на 3.5 млрд. долара.
Коментари: 0