Първо обвинение за разлива в Мексиканския залив

Бивш служител на British Petrolium е арестуван за унищожаване на доказателства за петролната катастрофа

Бивш служител на British Petrolium е арестуван от американските власти за унищожаване на доказателства за петролния разлив в Мексиканския залив. Кърт Микс има две обвинения за възпрепятстване на правосъдието, защото е изтрил стотици SMS съобщения от телефона си, които е разменил с колега през есента на 2010 г. Огромният разлив на петрол започна в началото на 2010 г.

Според ФБР Микс умишлено е изтрил съобщенията с негов ръководител, които са съдържали информация за размера на разлива и случващото се, въпреки че е бил предупреден от властите да пази подобна информация. Според обвинението в съобщенията дори е имало данни, че опитите за овладяване на разлива през май същата година е на път да се провали. В същото време официалните съобщения от BP са, че всичко върви по план.

Това е първото обвинение по случая с екологичната катастрофа, която започна на 20 април 2010 г., след като петролна сонда избухна в Мексиканския залив. При продължителния инцидент загинаха 11 души, а над 200 млн. барела петрол изтекоха в океан.

Коментари: 0