Пушачи се вдигнаха на протест за равни права

След като пушенето е толкова отровно, забранете го наистина, призова Андрей Слабаков

Снимка: БГНЕС

236 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Около 200 противници на забраната за пушене на закрити обществени места излязоха днес на протест пред сградата на парламента. Основното им искане е да се върне старото правило, което разделяше заведенията на зали за пушачи и непушачи.

Акцията бе организирана от новосформираната Национална асоциация "Свободен избор" с председател режисьорът Андрей Слабаков.

Изненадващо, организаторите обявиха, че не одобряват идеята да се организира рефендум на темата пушенето на закрито. Опасението им е, че въпросът по темата ще се подмени така, както е станало с референдума за ядрената енергетика. "Аз знам как ще формулират въпроса - "за" и "против" тютюнопушенето. Първо - ние всички също сме против тютюнопушенето. Говорим за съвсем друго, ние не сме за навсякъде да се пуши", коментира Слабаков.

От организацията коментираха, че ако парламентът не гласува "за" връщането на салоните за пушачи в заведенията, те ще внесат предложение за криминализиране на произвеждането и продажбата на тютюневи изделия.

"След като е толкова отровно, забранете го наистина. Не да забраните залите за пушачи, а на ъгъла да ми продавате цигари", категоричен бе Слабаков.

На протеста срещу забраната за пушене на закрито и днес присъстваха представители на партии от опозицията. За първи път обаче подобна акция бе подкрепена от представители на синдикатите, в случая на КТ „Подкрепа”.

Днешният протест коментираха пред журналисти в парламента здравният министър Десислава Атанасова, председателят на здравната комисия Даниела Дариткова и зам.-председателят на икономическата комисия и депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев. Всички те бяха на мнение, че забраната не бива да отпада.

"Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема. Нормално е да се даде шанс на всяка една такава промяна поне още 5-6 месеца, за да се разбере какво е нейното реално действие и тогава, ако се наложи, може да се направи ново преразглеждане", категоричен бе Червенкондев. Той обяви, че този състав на икономическата комисия няма да разглежда повече темата.

В същото време, Даниела Дариткова обяви, че заради предложенията на независими депутати за промяна в Закона за здравето дебат в пленарна зала ще има и то ще се състои в рамките на това Народно събрание. "Надявам се народните представители от ГЕРБ да подкрепят още веднъж своята позиция, изразена миналата година с приемането на забраната за пушене", коментира председателят на здравната комисия.

Здравният министър също бе категорична в позицията си относно забраната. "Този механизъм работи вече няколко месеца. Това е израз на европейско поведение и не би следвало да се преосмисля. Това е моята позиция, това е позицията на премиера и на цялото правителство”, подчерта Атанасова.

 

Подкрепи Economic.bg