Пускат 1 милион от новите винетки до края на месеца

Увеличава се единствено цената на дневната винетка за камионите

Винетните стикери за новата 2013 г. бяха представени днес в Агенция "Пътна инфраструктура". Те ще могат да бъдат закупени от шофьорите след 20 декември, като оторизираните за продажба места са бензиностанции, големи търговски вериги и клоновете на „Български пощи”, съобщи председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Утре дистрибуторите ще получат около 600 000 стикера, до края на месеца на пазара вече ще има около 1 млн. винетки.

Новото във винетните стикери са двете холограми, които при отлепване от стъклото на автомобила се разрушават. Винетките са отпечатани от синтетична хартия, която се разрушава при отлепването от стъклото и оставя сериозни отпечатъци.

Промяна в цените на винетките при леките автомобили няма. Заради евродиректива, която определя какво трябва да е съотношението между дневните, седмичните и годишните такси, се вдига със 7 лева дневната винетка за тежкотоварни автомобили с българска регистрация- от 13 на 20 лева.

Около 200 млн. лева са средногодишните приходи от стикерите, обяви по време на представянето регионалният министър Лиляна Павлова. Тя посочи, че тези средства се реинвестират в пътищата, но са крайно недостатъчни.

Коментари: 0