Пускат 12 влака по втория метродиаметър

Те постепенно ще се увеличават, за да бъдат ефективни и максимално натоварени, каза Йорданка Фандъкова

7262 ~ 2 мин. четене

До края на август ще се пусне целият втори лъч на софийското метро. "Очаква се 25% по-нисък разход на енергия с новите мотриси" съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на демонстрацията на два нови влака, които ще се движат и по двете линии на метрото.

„Вторият метродиаметър ще тръгне с 12 влака и постепенно ще се увеличават, така че да бъде ефективно и да бъдат максимално натоварени, а не да пътуват празни”, обясни Фандъкова. 

Тя изказа благодарности към транспортния министър Ивайло Московски, който имал личен ангажимент към метрото. Той от своя страна коментира по време на събитието, че е направена поръчка за 18 метровлака, 12 от които ще дойдат до края на септември, а останалите – до края на ноември.

„Поръчката е за 153 млн. евро и е инвестирана от ОП „Транспорт”. Самите мотриси са изключително модерни, качествени, с всички нови технологии, спестяващи енергия. Те са кооперирано производство между Русия и Япония. Надявам се, този механизъм, който се прилага в метрото, да може да го приложим към железниците – изградена инфраструктура и подвижен състав”, каза още министърът.

Кметът на столицата допълни, че вече работи специална система за сигурност по метростанциите. Полицията може да осигури и присъствието на кучета в метрото при необходимост. Този коментар градоначалникът направи във връзка със затегнатия контрол по ключови места в София след атентата в Бургас. „Винаги настоявам да има повече полицейско присъствие, повече охрана, но най-важно да се разширява системата за видеонаблюдение. Където има такава система, намаляват и опитите за престъпления. Никой не е застрахован от терористичните актове, но трябва да правим всичко възможно хората да се чувстват сигурни”, смята Фандъкова. 

По думите на транспортния министър Ивайло Московски опитът от метрото ще бъде приложен и в БДЖ.

„Договорът за новите влакове е на стойност над 153 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма „Транспорт”, допълни министърът.

Той обясни, че доставките вървят по график и вече са доставени 8 влака, 2 се транспортират, а за други два тече процедура на приемане в завода на производителя. 

Подкрепи Economic.bg