Пускат безплатен интернет в токийското метро

Потребителите могат да ползват услугата в продължение на 15 минути на сесия, и не повече от 5 пъти на ден

296 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Частната компания-оператор на метрото в японката столица Токио пуска тестово безплатен безжичен интернет на 30 от станциите в града. Тестовият период започва от април и ще приключи в края на юли 2013 г., предава The Japan Times.

Пътуващите ще могат да ползват услугата, след като инсталират мобилното приложение наречено MANTA (Metro Amusement Network Trinity App) и се регистрират в специално изградената за целта система.

MANTA, което има версии за Android и iOS, предоставя информация за конкретната станция на която пътуващия е, като разписанията на влаковете, упътване за района и новини.

Въпреки това, потребителите могат да ползват услугата в продължение на 15 минути на сесия, и не повече от 5 пъти на ден. Говорителят на компанията заяви, че ограничението в минутите се основава на предположението, че пътуващите само ще ползват услугата, докато чакат влака си да пристигне на станцията.

Tokyo Metro обяви Wi-Fi услугата на 14 февруари 2013 г., като тя е подпомагана от NTT Docomo (най-големия телеком в страната), но услугата стана достъпна едва сега. От компанията не съобщават дали ще я предлагат след изтичането на пробния период.

NTT Docomo обяви, че мобилните телефонни услуги са в наличност по всички линии метрото. Освен безплатен Wi-Fi на станциите, пътуващите могат да очакват 3G и LTE услуги по време на техните пътувания с влаковете. 

Други азиатски страни също са започнали да предлагат Wi-Fi в обществения си транспорт. По-рано тази седмица, индийските железници обявиха план на стойност 1.1 млн. долара за сателитен интернет, който ще предостави безплатен безжичен достъп на пътниците.

Пекинският обществен транспорт и China Mobile също са подписали споразумение, предвиждащо Wi-Fi за някои от автобусите на градския транспорт в китайската столица през април миналата година. Услугата след това беше разширена до повечето автобусни линии в края на януари тази година.

Подкрепи Economic.bg